Marionne en Mariënne van Dongen ontvangen verschillende vrouwelijke gasten in hun talkshow met Anne-Marie Fokkens. FOTO: Bert Jansen.
Marionne en Mariënne van Dongen ontvangen verschillende vrouwelijke gasten in hun talkshow met Anne-Marie Fokkens. FOTO: Bert Jansen.

Voor meer gevoel bij politiek...

Algemeen

Marionne van Dongen en Mariënne van Dongen hebben meer gemeen dan hun achternaam. Hoewel ze ‘tegenover’ elkaar staan als respectievelijk CDA-raadslid (oppositie) en GBV-wethouder (coalitie) opperden ze jaren geleden al eens om samen een talkshow te maken. Dat is nu werkelijkheid geworden met de politiek talkshow ‘Van Dongen & Van Dongen slaan alarm’. 

VELDHOVEN - In de afgelopen weken hebben de 2 politici met presentatrice Anne-Marie Fokkens liefst 6 shows gemaakt, alle met vrouwelijke gasten. De uitzendingen zijn vanaf maandag 24 januari 20.30 uur 6 weken te zien via de livestream op de website en Facebookpagina van Theater de Schalm. 

Alleen vrouwen

Mariënne van Dongen: “Ik kan praten tot ik een ons weeg, maar we wilden een professional om te zorgen dat het ook interessant is voor de kijkers.”
Marionne van Dongen: “We kozen natuurlijk voor een vrouw. Dat werd de gimmick. Daar komen wel wat reacties op. Zo van: Moet dat nou? Ja, wij vinden van wel.”
Mariënne van Dongen: “We wilden inhoud brengen en vonden het leuk om te kijken of we daarom allemaal vrouwen bij konden vinden. Dat was geen enkel probleem. Het is niet zo dat we hyper feministisch willen zijn, maar het is goed dat die stemmen ook gehoord worden. We hebben er bewust voor gekozen om met allemaal vrouwen aan tafel te zitten, maar dat is tegelijkertijd ook bijzaak. Het gaat er om dat het professionals zijn.”
Marionne van Dongen: “Omdat ontmoeting ingewikkeld is in deze tijd, moet je andere manier vinden om zichtbaar te zijn om die inhoud naar voren te brengen.”
Mariënne van Dongen: “Persoonlijk vind ik dat de verkiezingen voor de gemeenteraad steeds meer een marketingcampagne worden. Ik vind het fijne aan deze gesprekken, dat het een keer over de inhoud gaat. In een lijstrekkersdebat waar je kort en krachtig moet zijn is daar niet altijd ruimte voor. Dat geeft eigenlijk helemaal geen reëel beeld van de politiek. Wij hopen per onderwerp duidelijk te kunnen maken hoe complex het is en wat de rol van de gemeentepolitiek is vanuit zowel het perspectief van het college als de raad. Zodat mensen meer gevoel krijgen bij hoe politiek hun dagelijks leven raakt.” Marionne: “Het was bijna jammer om te constateren dat wij onze gasten niet eerder op deze manier gesproken hadden. Je brengt elkaar echt op ideeën.”

‘Het is niet zo
dat we hyper
feministisch
willen zijn’

Bianca Kuijpers

Afbeelding