In haar werk krijgt Pauline Lutgens ook wel eens met geweld te maken. FOTO: Bert Jansen
In haar werk krijgt Pauline Lutgens ook wel eens met geweld te maken. FOTO: Bert Jansen

‘Gesprekken meer effect dan een bon’

Algemeen

Echt erbij stil staan… Nee, meestal niet! Toch zijn dagelijks in ieders directe nabijheid altijd wel ‘stille krachten’ aan het werk waardoor de samenleving door blijft draaien. Mensen die vaak gewoon voorbijgelopen worden, omdat wat ze doen eigenlijk zo ‘gewoon’, zo ‘vanzelfsprekend’ is dat het niet meer opvalt. Het zijn de Veldhovense ‘stille krachten’, die het verschil maken. In deze aflevering een nadere kennismaking met Pauline Lutgens. Zij is van beroep Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

VELDHOVEN - Bij haar werk horen onder ander parkeercontroles, ondersteuning bij woningcontroles en meldingen die uiteenlopen van geparkeerde auto’s voor een inrit en buitenstaande kliko’s tot kleine ongevallen. Lutgens: “Als het om iets kleins gaat, worden wij ingeschakeld omdat de politie te weinig tijd heeft. Daarom proberen wij zoveel mogelijk op te pakken. Het is ook de bedoeling dat wij in de toekomst meer politietaken gaan overnemen. Ik dacht dat ik bij de politie wilde, maar heb nu ontdekt hoe leuk dit werk is. Die droom zal altijd wel een beetje blijven, maar ik ben dit nog zeker niet beu.”
Het liefste werkt ze in het centrum omdat daar het meeste gebeurt. “In Veldhoven kun je heel makkelijk op iemand afstappen en zeggen: Kunnen we tot een oplossing komen?”

Gesprek

Lutgens vervolgt: “Het is heel makkelijk om meteen een proces-verbaal te geven, maar we zien dat gesprekken vaak meer effect hebben. Handhaving 2.0 is eerst het gesprek aangaan. Omdat ik jong ben hoor ik vaak: ‘Ik ga echt niet naar een snotaap luisteren.’ Dan moet je stevig in je schoenen staan en zeggen waar het op staat zonder respectloos te zijn. Andersom hoor ik ook wel eens dat mensen zich schamen dat ze de les wordt gelezen door iemand die zo jong is.”
In haar werk krijgt ze wel eens met geweld te maken. “Dan is het fijn dat je altijd met zijn tweeën bent en het samen aan kan pakken. ”

Meedenken

“Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor mensen: advies geven waar ergens mensen terecht kunnen, zelf iets oppakken of doorzetten naar de politie. Je kan het niet altijd voor iedereen goed doen, maar je doet altijd voor iemand wel iets goed. En... Het is niet áltijd leuk wat je doet.”
“De Corona-handhaving is best wel een zware taak. Ook omdat je intussen best wel weet hoe moeilijk ondernemers het hebben. Daarom proberen we ook mee te denken met een ondernemer door bijvoorbeeld wat langer de tijd te geven om iets in orde te maken en te vragen of we nog iets voor hem kunnen betekenen”, aldus Lutgens over haar werk in Veldhoven.

Schrikken

Soms werkt ze ook in burger. “Bij jeugd bijvoorbeeld werkt dat vaak beter. In eerste instantie schrikken ze vaak als je je bekend maakt, maar als we dan een goed gesprek hebben, weten ze dat ze niet weg hoeven te lopen. Natuurlijk pakken we wel door als het nodig is.”

Bianca Kuijpers

‘Kunnen we
tot een
oplossing
komen?’

Afbeelding