Ook in 2021 is het voornemen af te vallen bij veel Nederlanders gestrand. FOTO: PixaBay
Ook in 2021 is het voornemen af te vallen bij veel Nederlanders gestrand. FOTO: PixaBay

En weer is het voornemen om af te vallen niet gelukt!

Algemeen

En weer is het niet gelukt; ook in 2021 is het voornemen af te vallen bij veel Nederlanders gestrand. Happy Weight heeft voor het 3e achtereenvolgende jaar onderzocht wat er van de goede voornemens terecht is gekomen. Het onderzoek laat ook zien dat sterk onderschat wordt hoeveel Nederlanders overgewicht hebben. 

VELDHOVEN - De helft van alle Nederlanders heeft overgewicht, maar slechts 14% weet dit. Ondertussen wordt keihard geoordeeld over mensen met overgewicht; 20% vindt bijvoorbeeld dat ze een hogere zorgpremie moeten betalen. “Ronduit schokkend”, aldus healthy ageing professional (MSc) Stan van Eck, healthy ageing professional. “Je zou denken dat de tijd van ‘eigen schuld dikke bult’ inmiddels wel achter ons ligt. Ons onderzoek leert dat het tegendeel waar is.”

Geen discipline

Ruim 80% van alle Nederlanders vindt dat iemand die overgewicht heeft, zelf verantwoordelijk is voor de aanpak daarvan. De regering en de huisarts volgen op grote afstand met 23% en 21%. Ruwweg 20% vindt dat mensen met overgewicht geen discipline hebben en een hogere zorgpremie moeten betalen. Maar liefst 64% van alle Nederlanders onderschrijft de stelling ‘elk pondje gaat door het mondje’.

Van Eck: “Opvallend is dat er hard geoordeeld wordt over mensen met overgewicht, maar tegelijkertijd kent nog geen 40% het eigen BMI. En slechts 14% weet dat de helft van alle volwassen Nederlanders overgewicht heeft. De meeste mensen schatten het percentage lager in. In 1990 had 1 op de 3 Nederlanders overgewicht, inmiddels 1 op de 2. Bij ongewijzigd beleid zijn in 2040 bijna 2 op de 3 Nederlanders te zwaar.”

Corona-kilo’s

“Er is veel aandacht voor Corona-kilo’s. Ons onderzoek laat zien dat 43% is aangekomen sinds we met Corona te maken hebben. Meestal gaat het om 1 tot 3 kilo”, vertelt Van Eck van Happy Weight. “Tegelijkertijd zegt ruim 20% van alle Nederlanders dat ze juist zijn afgevallen sinds we met Corona te maken hebben.”
Zowel vorig jaar als dit jaar komt in het onderzoek naar voren dat Corona een rol speelt bij goede voornemens. “Tussen het hebben van een voornemen en het doen, zit meestal een wereld van verschil”, vult Van Eck nuchter aan. “Voor het 3e achtereenvolgende jaar zien we dat zo’n 60% niet geslaagd is in de poging af te vallen.”
Beter gelukt zijn de voornemens ‘meer bewegen/sporten’ (54%) en ‘gezonder eten’ (64%). 52% probeert het weer in 2022.

Mislukte voornemens of niet, de goede voornemens voor 2022 zijn alweer gemaakt. De top-3: meer bewegen/sporten (63%), gezonder eten (54%) en afvallen (52%). Vooral het voornemen meer te bewegen of sporten wordt aangejaagd door corona. “Goede voornemens alleen werken niet”, vertelt Stan van Eck van Happy Weight. “Een blijvend gezond gewicht bijvoorbeeld wordt alleen bereikt door een structurele verandering van eet- en leefgewoonten. Bevliegingen en diëten zijn gedoemd te mislukken. Zonder concreet ‘als-dan-plan’ en zonder helder doel ga je het niet redden.”