Veel autobestuurders knijpen ‘m bij slecht weer... FOTO: PixaBay
Veel autobestuurders knijpen ‘m bij slecht weer... FOTO: PixaBay

8 op 10 gaat goed voorbereid op weg

Algemeen

Ondanks de hoge temperaturen in de week van de jaarwisseling, zijn de komende maanden nog vele regen- en zelf sneeuwbuien mogelijk. Dat zorgt op de weg bij veel autobestuurders voor de nodige zweethanden... Uit een onderzoek van online verzekeraar Allianz Direct blijkt namelijk, dat 2 op de 5 (41%) automobilisten het erg spannend vindt om te rijden met sneeuw, harde regen of storm. Maar dat hoeft natuurlijk niet!

VELDHOVEN - Veel autobestuurders knijpen ‘m bij slecht weer, maar ruim een derde (36%) is daadwerkelijk bang om de weg op te gaan bij ijzel en gladheid. Sneeuw, harde regen en storm weerhouden zelfs een kwart van de automobilisten (25%) ervan om in de auto te stappen.
77% van de Nederlanders zweert dan ook bij een goede en degelijke voorbereiding voordat ze wegrijden in hun bolide. 40% doet daartoe jaarlijks een wintercheck bij de erkende vakgarage en bijna 2 op de 5 (38%) heeft winterbanden voor zijn of haar auto, waarvan vervolgens bijna iedereen (93%) ze ook gebruikt.
Andere populaire voorzorgsmaatregelen blijken het gebruiken van een isolatiedekentje op de vooruit (48%) en de motor warm laten draaien (36%).

Voldoende zicht

Zich nog beter voorbereiden op zo’n autorit? Volgens Ron Adams van Allianz Direct, is het belangrijk om te allen tijde te zorgen dat persoon en auto zijn klaargestoomd voor verschillende weersomstandigheden.
“Opvallend is dat drie kwart van de respondenten zonder winterbanden deze niet wil kopen omdat ze het niet nodig vinden. En dat terwijl een dieper bandenprofiel, net als de juiste bandenspanning, in de winter enorm belangrijk is. Zorg daarnaast voor voldoende zicht. Reinig voor vertrek je voorruit, maar check ook regelmatig of de ruitenwissers niet versleten zijn. Als je merkt dat niet de hele ruit gelijkmatig wordt schoongeveegd, je scheurtjes in het rubber ziet of zelfs merkt dat het rubber losraakt, is het tijd voor vervanging. Vergeet tot slot niet om de vloeistoffen op peil te houden, zoals de koelstofvloeistof en ruitensproeiervloeistof.”

Afstand houden

Ondanks een goede voorbereiding kun een bestuurder met winters weer nog steeds een barre tocht voor de boeg hebben. Hoe dan het hoofd koel te houden en te zorgen voor alsnog een veilige rit? Dat heeft alles te maken met een rustige rijstijl, die bijdraagt aan de verkeersveiligheid. 

“Rijden in slecht weer kan spannend zijn. Tijdens een flinke regenbui of dichte mist wordt je zicht minder, net als je grip. Voldoende remweg en dus stopafstand is hierbij cruciaal. Zorg daarom allereerst voor voldoende afstand van je voorganger; minstens vier seconden, daar waar je normaal twee seconden afstand houdt. Rij iets langzamer dan normaal, laat je niet afleiden door je telefoon en gebruik ook zeker geen cruise control”, aldus Adams.
“Ben je totaal niet gewend om te rijden bij slecht weer? Oefen dan eens op een groot verlaten terrein of overweeg een slipcursus, zodat je weet wat te doen bij aquaplaning.”

Onderzoek

Het onderzoek waarop dit artikel is gebasseeret, is uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.029 respondenten van 18 jaar en ouder in het bezit van een auto en een rijbewijs, oktober 2021.

Hoe
het hoofd
koel houden
en zorgen
voor
een veilige rit?

Van de redactie

25% stapt niet
in auto
bij sneeuw,
regen of storm

Het schrikbeeld voor veel automobilisten: sneeuw op de (snel)weg. FOTO: PixaBay.
Afbeelding