Op de vraag wat geestelijke zorg inhoudt, transformeert Beate Rose in een vrouw die weet waar ze over praat. FOTO: Bert Jansen
Op de vraag wat geestelijke zorg inhoudt, transformeert Beate Rose in een vrouw die weet waar ze over praat. FOTO: Bert Jansen

‘Alles wat leeft, is met elkaar verbonden’

Algemeen

Echt erbij stil staan… Nee, meestal niet! Toch zijn dagelijks in ieders directe nabijheid altijd wel ‘stille krachten’ aan het werk waardoor de samenleving door blijft draaien. Mensen die vaak gewoon voorbijgelopen worden, omdat wat ze doen eigenlijk zo ‘gewoon’, zo ‘vanzelfsprekend’ is dat het niet meer opvalt. Veldhovense ‘stille krachten’, die het verschil maken. In deze aflevering een nadere kennismaking met Beate Rose. Zij is van beroep geestelijk medewerker.

VELDHOVEN - “Ik droom van een wereld, van een samenleving, waarin we zorgdragen voor elkaar.”
Beate Rose heeft theologie gestudeerd en geleerd hoe mensen om kunnen gaan met levensvragen. “Na mijn studie ben ik opgeleid als dominee en daarna heb ik even als dominee gewerkt. Heel mooi om te doen, maar mijn interesse lag breder, vooral de ouderenzorg sprak mij enorm aan.”
Rose heeft ervaringen opgedaan in de psychiatrie, in het ziekenhuis en de laatste 5 jaar in verpleeghuis Merefelt. “Laat ik beginnen om te zeggen, dat we hier met een team geestelijke verzorgers werken; dat vind ik belangrijk. We doen alles samen.”

Verbonden blijven

Op de vraag wat geestelijke zorg inhoudt, zie je haar transformeren in een vrouw die weet waar ze over praat. Achteroverleunend in haar stoel, klinkt haar rustgevende stem: “Geestelijke zorg is breder dan geloof en religie. Geestelijke zorg is wat het leven van waarde maakt. Waardigheid van mens en dier. Alles wat leeft, is met elkaar verbonden. Als ik dat alles vertaal naar mijn werk hier, dan vind ik het belangrijk dat mensen blijven meedoen. Ieder op een eigen manier, met een eigen invulling.”
Rose benadrukt dat iedereen, vooral verpleeghuisbewoners met dementie, een leerschool voor haar zijn van hoe rijk het leven is. “Als het redeneren niet meer functioneert, niet meer gaat, dan vinden we andere manieren om te communiceren. Met dieren, natuur, muziek of zintuigen kun je heel fijn in gesprek gaan, vooral wanneer praten niet meer vanzelfsprekend is. Dan zoek je naar een creatieve manier om contact te maken.”

Ouder worden

In gesprek gaan met mensen, maakt contact kostbaar. “Zowel in groepjes als individueel. Het maakt, dat mensen minder bang zijn om om te gaan met vragen over bijvoorbeeld de verandering in hun ziekte. Ouder worden is anders dan je oud voelen. Tijdens gesprekken komt dat vaak naar voren: ouder worden, is je leven dan geslaagd? Het is gelukt om ouder te worden, maar dan volgt de vraag hoe je gelukkig oud kunt zijn, je waardevol kunt voelen. Je ziet hoe mensen in gesprekken veerkracht vinden, toegewijd zijn en elkaar ondersteunen. Die gesprekken geven mij elke dag energie voor mijn werk. Ik leer elke dag. Elke dag is een nieuwe uitdaging om als mensen onder elkaar iets van het leven te maken.”
In het verpleeghuis weten de mensen Rose te vinden. “Dat ik mag bijdragen aan een waardevol bestaan van ouderen, dat ontroert mij enorm!”

Hannie Bettgens

‘Geestelijke zorg
is breder
dan geloof
en religie’

Veldhoven portret Hannie Betgens