Veldhovenaar Martin van den Broek heeft een boek geschreven over een onvervulde kinderwens. FOTO: Bert Jansen
Veldhovenaar Martin van den Broek heeft een boek geschreven over een onvervulde kinderwens. FOTO: Bert Jansen

Na woede, onmacht en veel verdriet...

Algemeen

Veldhovenaar Martin van den Broek zal nooit vader worden. In zijn boek ‘Kindermust’ beschrijft hij zijn verhaal achter dit grote verdriet. 

VELDHOVEN - Martin van den Broek had het voor elkaar. Getrouwd met een leuke vrouw, mooi huis, hond, goede baan en vele vrienden... Helaas hield het huwelijk geen stand. “Dat mag mij aangerekend worden. Ik stelde mijn teleurstelling en verdriet boven mijn vrouw... En daardoor ben ik alles kwijtgeraakt.” 

Van den Broek vertelt dat hij en zijn toenmalige echtgenote dolgraag kinderen wilden. “Helaas was dat ons niet gegeven. We hebben verschillende trajecten afgelegd, ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Onderzoek na onderzoek. En dan blijkt het bij mij te liggen. Wat volgde was een inktzwarte periode van woede, onmacht en verdriet. Vooral verdriet!”

Van den Broek heeft een gelukkige jeugd gehad en alle liefde van zijn ouders gekregen. “Waardoor ik dan toch PTSS en conversiestoornis heb ontwikkeld? Geen idee. Mijn hersens staan altijd op scherp. Het heeft er wel eens op geleken dat ik een beroerte had doordat mijn mond scheef hing. Mijn spieren staan altijd strak waardoor ik chronische rugpijn heb. Met goede therapie ben ik zover opgeknapt dat ik weer als leraar voor de klas sta in het speciaal onderwijs.” 

Diep dal 

In de periode dat hij in dat diepe dal zit schrijft Martin veel gedichten. “2 jaar geleden pakte ik het plan op om mijn verdriet van me af te gaan schrijven. Binnen een half jaar had ik 600 pagina’s. Daarin verwoordt ik hoe het mij is vergaan. Het verdriet om nooit een kind van mezelf te kunnen krijgen. Dat doet iets met een man. Je voelt je als man aangetast, je faalt. Ik heb in die tijd gemerkt dat er wel veel lectuur is voor vrouwen maar voor mannen is er niets. Terwijl wij als mannen ook een proces door moeten van rouw en verwerking. Ik kende niemand in mijn omgeving die met dezelfde issues worstelde. Lotgenoten, ze zijn er, maar waar? Mannen met mannenverdriet! Daarom besloot ik mijn verhaal op te schrijven, het verhaal achter het verdriet. Daarmee hoop ik dat taboe te doorbreken.” 

Kindermust 

In ‘Kindermust’ lacht het leven Van den Broek aanvankelijk toe. Hij is getrouwd met de liefde van zijn leven, Mariëlle. Maar al snel komt hij erachter, dat de kinderwens niet wil vlotten. En de kinderwens verandert in een ‘Kindermust’. Zijn verdriet om de onvervulde kinderwens is enorm. En daardoor raakt hij alles kwijt. Waarom ziet hij als enige dat jongetje met die DAF-jas aan? Wat wil het hem duidelijk maken? ‘Kindermust’ is het verhaal van een man, die zichzelf herpakt en de liefde voor zichzelf weer vindt.

“Je wordt er overal mee geconfronteerd... Tijdens de feestdagen, maar ook lopend door het CityCentrum waar je vaders met kinderen ziet lopen. Ik wil alles meemaken wat deze vaders meemaken. Vaak bekruipt me de vraag ‘Waarom ik?’.”

Hannie Bettgens.

‘Mijn hersens
staan
altijd
op scherp!’

Veldhoven portret Hannie Betgens