8 op de 10 zet bewust niet op social media dat ze van huis zijn. FOTO: Allianz
8 op de 10 zet bewust niet op social media dat ze van huis zijn. FOTO: Allianz Lucky Business

Zo proberen Veldhovenaren een inbraak in huis te voorkomen

Algemeen

Herfst... Winter... Het is vroeg donker. En dus wordt het ook belangrijk om de woning zo goed mogelijk te beveiligen om inbrekers op afstand te houden. 

VELDHOVEN - Een vooraanstaande online verzekeraar onderzocht welke maatregelen tegen inbraak Nederlanders treffen als ze van huis zijn. Dat blijkt een terechte vraag, want 41% schijnt ongerust van huis te vertrekken. Uit het onderzoek blijkt dat dieven het niet gemakkelijk gemaakt wordt. Zo wordt alles om de woning verwijderd waarop inbrekers kunnen klimmen (78%) en zijn de buren ingeschakeld om een oogje in het zeil te houden (72%).

Bewoonde indruk

Natuurlijk zorgen de meesten ervoor dat ramen en deuren altijd gesloten zijn bij het verlaten van de woning. Toch vinden Nederlanders het ook belangrijk om de indruk te wekken dat ze thuis zijn. Veel laten op social media niet weten dat ze op vakantie gaan en gebruiken handige snufjes met bewegingssensoren en tijdschakelaars om inbrekers te misleiden.

Top-5

De top-5 meest getroffen maatregelen tegen inbraak ziet er overigens als volgt uit:

1. Niet op social media zetten dat je op vakantie bent of van huis (78%);
2. Zorgen dat inbrekers nergens op kunnen klimmen rondom het huis (78%);
3. De buren vragen een oogje in het zeil te houden (72%);
4. Binnenverlichting of raambekleding met een tijdschakelaar aanzetten (55%);
5. Buitenverlichting met bewegingssensor aanzetten (53%).

Minder bewust

Opvallend is dat minder mensen zorgen voor een videodeurbel bij de voordeur (25%) of een elektronisch alarmsysteem (30%). Ook laten minder Nederlanders bewust spullen als speelgoed en koffiekopjes slingeren (36%) en zetten ze ook minder vaak een eigen auto of auto van de buren op de oprit (38%).

Vaker

Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct: “We brengen minder tijd thuis door en inbrekers maken graag van deze gelegenheid gebruik. Inbraakpreventie is daarom erg belangrijk. Als je goede beveiligingsmaatregelen neemt, is het makkelijker om bij de verzekeraar aan te tonen dat er, ondanks inbraakpreventie, bij je is ingebroken.”

Onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.015 respondenten die een woning huren of hebben gekocht, oktober 2021.