De harde cijfers liegen er niet om, weet Marc Berk: 39 % van de volwassenen, 47 % van de ouderen en 33% van de jongeren kampt met eenzaamheid. Meer info: (06) 82.004.012. Of: info@sameneenveldhoven.nl FOTO: Bert Jansen.
De harde cijfers liegen er niet om, weet Marc Berk: 39 % van de volwassenen, 47 % van de ouderen en 33% van de jongeren kampt met eenzaamheid. Meer info: (06) 82.004.012. Of: info@sameneenveldhoven.nl FOTO: Bert Jansen.

Met z’n allen tegen de eenzaamheid!

Algemeen

“Het is een gevoelig onderwerp en hardnekkig”, zegt Marc Verberk, teammanager van Cordaad Welzijn en deelnemer in de werkgroep-Eenzaamheid. Deze groep is een aantal jaren geleden gestart met deelnemers uit diverse organisaties waaronder de gemeente, SWOVE, GGD, Cordaad en Lumens.

VELDHOVEN – Door Corona en lockdowns is eenzaamheid overal toegenomen en dus ook in Veldhoven. “Het zit overal, maar bij de ouderengroep nog meer”, zegt Verberk. “Maar ik kreeg ook signalen vanuit Jongerenwerk, dat er ook jongeren zijn die zich eenzaam voelen. Ik begeleid een groep studenten van Hogeschool Avans, met leerlingen tussen de 17 en 21 jaar. Als die in een lockdown terecht komen en alleen maar digitaal les krijgen, doet ze dat geen goed... Eenzaamheid treft dus echt de hele gemeenschap.”

Hele jaar

De harde cijfers liegen er niet om: 39 % van de volwassenen, 47 % van de ouderen en 33% van de jongeren kampt met eenzaamheid. De cijfers dateren van oktober 2021 en zijn gebruikt voor de Week tegen Eenzaamheid. “Deze week is vrij groot opgezet, maar eenzaamheid is niet iets van 1 week en los je niet op als je het éénmaal raakt. Het speelt door het jaar heen. We zijn dus naar activiteiten gaan kijken die we vaker kunnen inzetten; trainingen die door het hele jaar heen lopen. Zo hebben we Join Us voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar.”
Deze activiteit speelt zich af in jongerencentrum Odeon. Jongeren ontmoeten elkaar daar onder begeleiding, om de week op dinsdag van 18.30 tot 21.30 uur. “Gelukkig is de relatie met de gemeente goed en ondersteunen ze ons in het zoeken naar oplossingen om activiteiten door te laten gaan.”
Er wordt overigens ook nog een groep opgezet voor 12- tot 15-jarigen in de Odeon, op woensdagavond.

Bepaalde situaties

Voor volwassenen is er de cursus Grip en Glans van SWOVE in samenwerking met Lumens en Cordaad. Het zijn 6 bijeenkomsten. “Als deze cyclus is afgelopen proberen we weer nieuwe mensen te werven totdat er weer een groep vol is. Het is een training waarin mensen ook informatie krijgen hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan en dit met elkaar delen in de groep. Het zijn handvatten om te leren hoe je met andere mensen in contact komt.”
“Eenzaamheid is niet altijd zichtbaar; er zit heel wat verborgen achter de voordeur. In de Week tegen Eenzaamheid hebben we mensen over dit onderwerp aangesproken, De meesten zeiden niet eenzaam te zijn, maar al pratende hoor je soms toch zaken waarbij je denkt, dat er hier toch wel iets zou kunnen zitten. Mensen die hun partner hebben verloren of hun baan. Of de kinderen komen niet meer langs omdat ze niet gevaccineerd zijn.”

Uit zichzelf

Er is ook nog Creatief Leven van SWOVE tegen eenzaamheid bij ouderen. Een praktische cursus, bedoeld voor de mensen die uit zichzelf al erkennen dat ze eenzaam zijn.

‘Mensen die
hun partner
hebben verloren
of hun baan’

Tonnie Wesseling

Veldhoven portret Tonnie Wesseling