De toegankelijkheid van de huurmarkt (44%) ligt aanmerkelijk hoger dan de koopmarkt (24%). FOTO: PixaBay.
De toegankelijkheid van de huurmarkt (44%) ligt aanmerkelijk hoger dan de koopmarkt (24%). FOTO: PixaBay.

Slechts 35% woningzoekenden in Brabant vinden in 1 jaar een huis

Algemeen

In 2020 daalt het toegankelijkheidspercentage van de woningmarkt in Nederland tot 30%. Dat betekent dat slechts een kleine 3 op de 10 Nederlanders binnen 1 jaar een woning vindt die past bij hun wensen en beschikbare financiën. De woontoegankelijkheid verschilt voor huur (44%) en koop (24%), maar is voor beide knellend laag. Opvallend is ook de lage toegankelijkheid buiten de Randstad, in Zeeland (29%), Limburg (31%) en Flevoland (31%). 

VELDHOVEN - Deze en andere cijfers blijken uit de recentelijk gelanceerde woontoegankelijkheidsmonitor van hypotheekverstrekker BLG Wonen. “We bereiken nu een historisch dieptepunt. Niet eerder was de woontoegankelijkheid zo laag. Daarmee zijn de kansen voor Nederlanders nog nooit zo ongelijk geweest”, aldus directeur Frank Soede.
Het woontoegankelijkheidspercentage laat in 2020 een scherpe daling van 17% zien. Na het omslagpunt op de koopmarkt in 2015, groeit de toestroom aan kopers. Deze groei houdt aan, terwijl het beschikbare woningaanbod rond 2019 niet meer voorziet in de behoefte. Dit verklaart de uitkomst van de daling van de woontoegankelijkheid in 2020. De lage toegankelijkheidsscores voor steden én provincies tonen aan dat de woontoegankelijkheid inmiddels een landelijk vraagstuk is.

Groot verschil

Uit de woontoegankelijkheidsmonitor blijkt dat de toegankelijkheid van de huurmarkt (44%) aanmerkelijk hoger ligt dan de koopmarkt (24%). Frank Soede reageert: “Helaas beperkt die hogere toegankelijkheid zich tot de vrije huursector. En alleen voor hen met budget voor huren boven de 1.000 - 1.200 euro, want in dit segment is vrijwel altijd een woning te vinden. Het is echter zeer de vraag in hoeverre wonen dan nog betaalbaar is. Nederland telt nu al vele duurhuurders, met toenemende woonlasten.”

Norm nodig

Vandaar het nadrukkelijke pleidooi voor een landelijke woontoegankelijkheidsnorm. Soede daarover: “Iedereen wil gaan bouwen, maar als we deze en andere plannen niet toetsen op hun bijdrage aan de toegankelijkheid voor verschillende doelgroepen, dan is het maar de vraag of meer mensen een passende plek vinden op de woningmarkt.”
Hypotheekverstrekker BLG Wonen vindt overigens dat in 2030 de woontoegankelijkheid van geheel Nederland op een gemiddeld van 50% moet liggen. Dit houdt in dat 1 op de 2 woningzoekenden binnen 1 jaar een geschikte woning vindt.