Verwarmingsspecialist Erwin Kremers geeft 18 waardevolle tips om de energierekening laag te houden. FOTO: Feenstra.
Verwarmingsspecialist Erwin Kremers geeft 18 waardevolle tips om de energierekening laag te houden. FOTO: Feenstra.

Lage energierekening: 18 tips

Algemeen

De gasprijs is de afgelopen maand 8 keer hoger dan het jaar daarvoor. Veel mensen maken zich zorgen over hun energierekening. Daarom geeft Erwin Kremers, Feenstra’s verwarmingsspecialist voor Brabant, 18 tips voor het verlagen van de energierekening. Met veel tips kan direct begonnen worden, terwijl andere tips wat meer voorbereiding vragen. Wie nu begint om de energierekening binnen de perken te houden heeft daar de hele winter profijt van. En omdat minder energieverbruik ook een lagere CO2-uitstoot betekent, is dat 2 vliegen in één klap: beter voor de portemonnee en  voor het milieu.

VELDHOVEN - Verwarmingsspecialist Erwin Kremers: “Mensen vragen mij vaak hoe ze zo slim mogelijk met energie kunnen omgaan en de energiekosten kunnen drukken. Als monteur kom ik veel bij de mensen thuis. Elke woning is anders en ook de energiewensen zijn anders. Daarom hierbij 18 tips. Voor iedereen zit daar wel een aantal bruikbare oplossingen tussen.”

1. Eco-stand is zuiniger

Veel combi-cv-ketels hebben een comfort-stand die ervoor zorgt dat het snel warm water heeft. De meeste cv-ketels kunnen ook op een eco-stand gezet worden. Dat is minder gasverbruik en ook minder CO2-uitstoot.

2. Cv-ketel tijdig bijvullen

Te weinig water in de leidingen en radiatoren van de cv? Dan verbruikt de verwarming onnodig veel aardgas. Check de waterdruk. Die moet tussen 1,5 en 2,0 bar zijn. 

3. Cv-ketel tijdig ontluchten

Komt er te veel lucht in de leidingen en radiatoren van de verwarming, dan moet de cv-ketel harder werken om het huis warm te krijgen. Dat is onnodig veel verbruik van aardgas én CO2 uitstoot. En dus tijd om te ontluchten. 

4. Thermostaat lager

Zet de thermostaat één graad lager zet dan gewoonlijk. Neem de proef op de som en bespaar direct energie. Ook een goede tip: draai de thermostaat ’s avonds een uur voor het slapen gaan omlaag of uit.

5. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kiest voor de meest efficiënte manier om te verwarmen. Tegenwoordig zijn thermostaten in testellen op het leefritme van de bewoner. Wie onverwacht langer van huis is, kan met een app de verwarming lager zetten. En met ‘geofencing’ kan de thermostaat aan de locatie van mobiele telefoons zien of er iemand thuis is.

6. Waslijn en droogrek

Hoe prettig het gebruik van een wasdroger ook is, het kost wél aardig wat stroom. Is het lekker weer? Gebruik een waslijn of een droogrek.

7. Wassen op 30 graden

Een was op 60 graden is lang niet altijd nodig. Is de was niet zichtbaar vuil, dan is een wasprogramma op 40 of 30 graden meestal warm genoeg. En wassen met een volle machine is uiteraard áltijd zuinig.

8. Stiekeme slurpers

Ongemerkt verbruiken veel elektrische apparaten stroom zonder dat ze nut hebben. Door het sluipverbruik aan te pakken, is behoorlijk wat energie te besparen.

9. Standby-alert

Televisies, computers, stereo- en keukenapparaten hebben in veel gevallen een standby-functie. In de standby-stand verbruikt een apparaat nog steeds energie. Zet de televisie (en al die andere apparaten) dus niet alleen uit, maar trek ook de stekker uit het stopcontact. (En dat geldt ook voor de oplader van uw telefoon of computer.).

10. Koelkast 

Een koelkast geeft aan de achterkant warmte af. Een vrijstaande koelkast moet daarom minimaal 10 centimeter van de muur staan; dat scheelt elektriciteit. Bespaar ook energie door stof te verwijderen van het rooster aan de achterkant.

11. Deuren dicht

Als het koud is op de gang of overloop, vlíégt de warmte de deur uit. Hou de kamerdeur dus zoveel mogelijk dicht als de verwarming brandt.

12. Slaapkamer

Is een warme slaapkamer werkelijk nodig? Of is slapen ook lekker met een extra deken of een warme kruik?

13. Hendel van de mengkraan

Wie een mengkraan met één hendel voor warm en koud, die draait na gebruik altijd de hendel naar rechts (koud). Dan slaat de cv-ketel niet onnodig aan wanneer de kraan weer wordt gebruikt.

14. Tocht

Ga op kierenjacht met tochtstrips en kit. Het resultaat is meer wooncomfort en minder gasverbruik.

15. Cv-leidingen isoleren

In ruimtes waar het niet warm is, koelen de leidingen van de cv-installatie snel af. Door de cv-leidingen te isoleren, vooral in koude ruimtes, verbruikt aardig wat aardgas minder.

16. Waterbesparende douchekop

Een gemiddeld bad kost 3 keer meer water en energie als 5 minuten onder de douche. En met een waterbesparende douchekop, is tijdens het douchen ook nog flink besparen.

17. Ledlampen

Branden thuis nog gloeilampen? Vervang ze door superzuinige ledlampen. Die zijn duurder in aanschaf, maar ze gaan wél gemiddeld 15 keer (!) langer mee. Ook als er in huis nog ‘spaarlampen’ branden, is het de moeite waard die te vervangen door ledlampen.

18. Isoleren

De beste manier om energie te besparen is warmte vasthouden in huis. Dat is mogelijk door de muren, de vloer en het dak (beter) te isoleren. Ook met ramen is veel energie te besparen: kies daarvoor altijd voor ramen met dubbel- of driedubbelglas.

Elke woning
is anders,
zo ook de
energiewensen

Van de redactie

Afbeelding