De deelnemers zijn mensen die graag kleiner willen gaan wonen. FOTO: Bert Jansen.
De deelnemers zijn mensen die graag kleiner willen gaan wonen. FOTO: Bert Jansen.

Wonen voor gevorderden in Zilverhof

Algemeen

Een van de cpo-projecten in Zilverackers is het project Zilverhof. Toekomstige bewoners willen hier zelf 38 levensloopbestendige 50+ woningen realiseren geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking. 

VELDHOVEN - Wonen voor gevorderden wordt het op de projectwebsite genoemd. De deelnemers zijn mensen die graag kleiner willen gaan wonen. De deelnemers worden ondersteund door Kilimanaro, Wij Ontwikkelen Samen; 2 organisaties die cpo-projecten begeleiden en MAG Archicten. Doel van het project is “door aandacht te hebben voor elkaar een prettige woonomgeving te creëren waar iedereen zich prettig voelt.” Bij het plan hoort ook een gemeenschappelijke huiskamer, waar de bewoners gezamelijke activiteiten kunnen organiseren.

Hoewel pas kort geleden het traject is gestart, wordt eind volgend jaar naar verwachting al gestart met de bouw van de nul-op-de-meterwoningen met zonnepanelen, met veel groen rondom de huizen en een gezamenlijke moestuin. Dat de bouw zo snel kan starten heeft te maken met het feit dat Zilverhof een van de projecten is waaraan de gemeente prioriteit geeft in het kader van de zogenaamde 100-dagen aanpak, waarin in het voortraject al intensief contact is tussen bouwers en gemeente en er binnen 100 dagen een businesscase moet zijn. De projecten doorlopen wel alle gebruikelijke procedures.

Nog fit en gezond

Voor ze van dit project hoorden, hadden Louis (72) en Elly (70) Schats nog nooit van CPO gehoord. “We wonen nu in Knegsel maar zijn erg op Veldhoven gericht. We willen graag dichter bij voorzieningen zitten. Nu zijn we nog fit en gezond genoeg, als we zoiets over 10 jaar gaan doen is het een groter risico”, vertelt het echtpaar.
Louis: “Dat we op de begane grond kunnen wonen is mooi meegenomen.”
Ook het feit dat de woning en tuin kleiner zijn dat hun huidige woning en tuin speelt een rol. Elly: “Als je alleen komt te staan, kun je blijven zitten. Waar we nu wonen zou ik echt niet alleen willen blijven zitten.”

Gelijkgestemden

“Het is ook fijn dat je in contact komt met een groep gelijkgestemden. Door samen te bouwen leer je iedereen al kennen.” Dat stellen Peter (65) en Ida (62) van de Lisdonk. “Waar we nu wonen in Eindhoven is het ieder voor zich en god voor ons allen.”
Alie (65) en Guus (66) Kneepkens hadden zich al ingeschreven voor andere woningen. “Je hebt hebt het dan al gauw over 1.350 euro per maand, dus dat hadden we op de lange baan geschoven tot we hiervan hoorden. Als nieuwe mensen zich aan willen sluiten bij dit project wandelen we altijd gezamenlijk naar de locatie. Dat is een mooie manier om elkaar te leren kennen”, zegt Alie Kneepkens.

Mensen die interesse hebben of meer informatie willen kunnen terecht op www.zilverhof.nl of mailen naar zilverhof@hotmail.com.

Bianca Kuijpers

‘Als je alleen komt te staan, kun je blijven zitten’