Coppens heeft ook nog tijd een hobby; hij is figurant in tv-series. Bijvoorbeeld als agent in Baantjer en Flikken. FOTO: Bert Jansen.
Coppens heeft ook nog tijd een hobby; hij is figurant in tv-series. Bijvoorbeeld als agent in Baantjer en Flikken. FOTO: Bert Jansen.

‘Het is toch ‘mijn’ gemeentehuis’

Algemeen

Echt erbij stil staan… Nee, meestal niet! Toch zijn dagelijks in ieders directe nabijheid altijd wel ‘stille krachten’ aan het werk waardoor de samenleving door blijft draaien. Mensen die vaak gewoon voorbijgelopen worden, omdat wat ze doen eigenlijk zo ‘gewoon’, zo ‘vanzelfsprekend’ is dat het niet meer opvalt. Het zijn de Veldhovense ‘stille krachten’, die het verschil maken. In deze aflevering een nadere kennismaking met Tommy Coppens. Hij is van beroep bode.

VELDHOVEN - Samen met zijn collega’s Erwin Janssen en Hangama Manawi is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het Veldhovense gemeentehuis. 19 jaar geleden rolt hij als 21-jarige het vak in via een uitzendbureau. De Veldhovenaar is dan opgeleid als meubelmaker en gaat tijdelijk bij de gemeente aan de slag. “Het is een soort combinatie van huismeester en conciërge met gemeentaken. Er is geen specifieke opleiding voor. Toen ik al aan de slag was, heb ik wel cursussen gedaan, maar het belangrijkste is dat je technisch, handig en flexibel bent.”

Verjongd

“Toen ik begon was het nog echt een traditioneel beroep. Dat komt, omdat heel vroeger de bode echt de rechterhand van de burgemeester was en naast het gemeentehuis woonde. Mijn toenmalige collega-bode Bas was ook pas 20, dus hebben wij de functie een beetje verjongd. Wij keken bijvoorbeeld sneller of we dingen zelf konden maken in plaats van een monteur te bellen. In het begin werkten we ook altijd in pak. Bij officiële gelegenheden doen we dat nog steeds, maar daarbuiten een stuk minder.”

Regisseur

De dag van Coppens begint met het openen van het gemeentehuis, het aanzetten van de verwarming en de verlichting. “En ’s avonds sluiten, dat is de belangrijkste taak. Zorgen dat het gemeentehuis netjes en veilig achterblijft en dat we niemand achterlaten.”
Als er een bruiloft is of een andere officiële gelegenheid helpen de bodes met de organisatie en zorgen voor de muziek en ontvangst van gasten. “Ook zorgen we dat in de raadszaal de techniek werkt en dat de raadsvergadering worden uitgezonden, als een soort regisseur. Voorheen zaten we vaak te wachten tot de microfoon een keer doorgegeven mocht worden, nu hebben we het druk met de techniek. Toen de vergaderingen online moesten was het wel saaier, maar we hebben mensen aan de andere kant ook kunnen helpen met techniek voor online werken.”

24 uur

Ook taken als ook papier aanvullen en enveloppen bestellen horen bij de functie. Net als bhv-taken. Als iemand agressief is aan de balie worden wij er bij geroepen. “Ik weet nooit van tevoren hoe dag eruit ziet, die afwisseling maakt het leuk.”
Bodes zijn 24 uur bereikbaar voor storingen buiten kantoortijden, bij een lekkage bijvoorbeeld. “Daar voel ik mij ook verantwoordelijk voor. Het is toch ‘mijn’ gemeentehuis.”

Bianca Kuijpers

‘Combinatie van huismeester en conciërge met gemeentaken’

Afbeelding