Gemiddeld 4 open vacatures per werkzoekende moment in Noord-Brabant. FOTO: PixaBay.
Gemiddeld 4 open vacatures per werkzoekende moment in Noord-Brabant. FOTO: PixaBay.

Verdere daling aantal ww-uitkeringen

Algemeen

In november is het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant verder gedaald met 5%. Eind november telt Noord-Brabant 29.000 WW-uitkeringen. 

VELDHOVEN - Ook in de rest van Nederland is een daling te zien. Het aantal WW-uitkeringen is landelijk afgenomen met 5%. Door de aanhoudende daling van het aantal WW-uitkeringen en een stijging van het aantal vacatures, neemt de spanning op de arbeidsmarkt verder toe.

Krapte

De spanningsindicator van UWV laat zien dat de krapte in het 3e kwartaal van 2021 nog verder toeneemt. Sinds UWV in 2003 is begonnen met het meten van de arbeidsmarktspanning, is de landelijke spanning nog nooit zo hoog geweest.
Ook in de arbeidsmarktregio’s in Noord-Brabant is de spanning het laatste kwartaal flink toegenomen en is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. In Zuidoost-Brabant en Noordoost-Brabant is de arbeidsmarkt in het 3e kwartaal van 2021 zelfs zeer krap met grote personeelstekorten tot gevolg.

4 vacatures

De krapte manifesteert zich in Noord-Brabant in bijna iedere beroepsklasse. Toch zijn er ook beroepen waar er relatief veel aanbod van werkzoekenden is ten opzichte van de vraag vanuit het bedrijfsleven. In Noord-Brabant staan er gemiddeld maar liefst 4 vacatures open per direct inzetbare werkzoekende.