Vlnr.: Bliss, Dieke, Liza en Juul op een speeltoestel bij basisschool St. Jan Baptist in Oerle. Waar de 4 de lange kerstvakantie in elk geval voor gebruiken, is het schrijven voor de Koers van Oers. FOTO: Bert Jansen.
Vlnr.: Bliss, Dieke, Liza en Juul op een speeltoestel bij basisschool St. Jan Baptist in Oerle. Waar de 4 de lange kerstvakantie in elk geval voor gebruiken, is het schrijven voor de Koers van Oers. FOTO: Bert Jansen.

Een week extra vakantie, ‘maar niet naar de ballenbak!’

Algemeen

Een week langer kerstvakantie voor de leerlingen van de basisschool. De meningen daarover zijn verdeeld, ook onder de kinderen zelf.

VELHOVEN - Lockdown! Nog geen 4 dagen na het besluit dat de basisscholen dicht moeten, is inmiddels hele land op slot gegaan. Vanwege de grote zorgen over de Deltavariant, maar meer nog over de Omikronvariant. Ingegeven door onder andere de vrees dat de kinderen het virus meenemen van het klaslokaal naar opa en oma.
Bliss (9), Dieke (9), Juul (12) en Liza (9) leren aan basisschool St. Jan Baptist in Oerle. Samen met Benthe vormen ze de kinderredactie van het maandblad Koers van Oers. Wat Corona is, weten ze natuurlijk wel. “Een virus”, zegt Juul.
Bliss: “Ze denken dat het in China door een vleermuis is overgebracht op de mens.”
“Het ziet eruit als een bolletje met stekels”, weet Dieke.
Het meest lastige van deze tijd vinden ze dat ze hun geliefden minder vaak kunnen zien. “Het virus is gevaarlijk voor mijn opa en oma. Die zie ik nu wat minder dan anders. Dat vind ik wel jammer”, zegt Juul.
Bliss heeft steeds het gevoel dat famillie zal sterven aan Corona. “Ik heb een oudtante in Nieuw-Zeeland die ik altijd 1 keer per jaar zie. Nu ben ik bang dat ik haar nooit meer zie.”
Het 4-tal vindt het wel fijn nog samen kerst te hebben gevierd op school. “Normaal hebben we een kerstdiner in de klas. Deze keer hebben we op donderdag een kerstlunch gehad met chocomel en worstenbrood. Dat was leuk.”
“En vrijdag mochten we in een kersttrui of kerstonesie naar school en hebben we allerlei spelletjes gedaan”, vult Liza aan.
Bliss vindt de extra week vakantie niet zo fijn. “Eigenlijk zouden we in die week op school leuke dingen doen. Ik ging liever naar school want ik vind het leuk op school.”
Liza: “En we mogen niet naar de ballenbak, heeft premier Rutte gezegd.”
Juul gaat op wintersport. “Als dat tenminste wèl door mag gaan.”

Natuurlijk heeft het 4-tal nog kerst- en nieuwjaarswensen voor de lezers van het Veldhovens Weekblad. Dieke en Liza: “We wensen iedereen een fijn 2022.” Bliss: “Blijf niet alleen met de kerst, maar ook niet met teveel mensen.” Juul: “Ik hoop dat iedereen gezond blijft in het nieuwe jaar.”

Kerstwensen

Ad Adriaans

‘Nu ben ik bang dat ik haar nooit meer zie’

Veldhoven portret Ad Adriaans