'We willen de zaak verder verduurzamen. We gaan nog zonnepanelen plaatsen.' FOTO: Bert Jansen.
'We willen de zaak verder verduurzamen. We gaan nog zonnepanelen plaatsen.' FOTO: Bert Jansen.

Geheel vernieuwd en verduurzaamd

za 4 dec 2021, 11:00 Algemeen

De wasstraat bij Eliëns Carwash Area aan de Kempenbaan is helemaal vernieuwd. Om dat met de klanten te vieren, zijn er nog tot en met 24 december 2021 een aantal acties.

VELDHOVEN - Om de start van het bedrijf te schetsen, is een duik van 100 jaar nodig in het verleden. Vlakbij de Zeelster molen, aan de Molenstraat 13, begint het echtpaar Janus en Anna Eliëns-Wouters in 1927 een kolenhandel. Met paard en wagen worden de kolen opgehaald bij het station in Waalre. Daarna wordt met hetzelfde vervoermiddel huis-aan-huis de brandstof bezorgd. Op een gegeven moment nemen de zonen Louis, Jan en Christ de zaak over.

Overname

In de loop van de jaren 60 van de vorige eeuw maken kolen plaats voor huisbrandolie. Die wordt gebruikt in oliekachels en tractoren van de boeren. Eind jaren 60 breidt de zaak uit met een benzinepomp. Een volgende toevoeging aan het bedrijf zijn een aantal wasboxen en een smeerbrug voor de doe-het-zelver. In 1989 verhuist het bedrijf naar de Kempenbaan 1. Dan stoppen de broers en gaan de aandelen over in handen van de huidige eigenaren, de neven Stian en Ron Eliëns.

De oliehandel is inmiddels verkocht en in 2001 wordt het aantal wasboxen uitgebreid van 3 naar 8. Het tankstation krijgt een huurder en het kantoor maakt 7 jaar geleden plaats voor broodjeszaak Subway.

Biologisch afbreekbaar

Dit jaar is de wasstraat uit 2004 aangepakt. De een week durende verbouwing is op 1 oktober voltooid. De 40 meter lange wasstraat is voorzien van nieuwe textielstroken en er ligt een nieuwe vloer, voorzien van een nieuw filter.
“We hergebruiken 60 tot 70% van het water. Een extra filter ontijzerd het water en verderop in het proces wordt het water ontkalkt. Hierdoor drogen de auto’s na een wasbeurt streeploos op”, legt Ron Eliëns uit.
Ook is er een extra boog geplaatst met nieuwe producten. De lichtbeleving krijgt een impuls door een aantal processen meer aan te lichten. In het kader van maatschappelijk ondernemen wordt gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare producten en led verlichting. Tenslotte zijn ook de wasprogramma’s vernieuwd. “In elk programma zit wel iets nieuws. Denk daarbij eens aan extra velgenreiniging en een extra polishprogramma.”

Toekomst

Om de verbouwing te vieren is er een aantal acties voor klanten. Wie tot en met vrijdag 12 december gebruik maakt van de wasprogramma’s Deluxe of Pro, krijgt een kortingsbon voor broodjeszaak Frais du Jour, gevestigd in het tankstation. Van zaterdag 13 december tot en met vrijdag 24 december is er voor klanten die een van deze programma’s gebruiken een bon voor een gratis sub bij Subway.

En de toekomst? “We willen de zaak verder verduurzamen. We gaan nog zonnepanelen plaatsen. En misschien het stofzuigerplein overkappen.”

Ad Adriaans

Dit jaar is
de wasstraat
uit 2004
aangepakt

Veldhoven portret Ad Adriaans