Sandra van der Burgt, coach voor hoog sensitieve personen. FOTO: Bert Jansen.
Sandra van der Burgt, coach voor hoog sensitieve personen. FOTO: Bert Jansen.

Als je het leven tot in de poriën voelt

zo 21 nov 2021, 11:00 Algemeen

“Mijn missie is iemand te begeleiden bij zijn persoonlijke ontwikkeling zodat je zelfverzekerd verantwoorde keuzes kunt maken die je als HSP, ondersteunen waardoor je je ontspannen èn energiek voelt zonder je te laten beheersen door schuldgevoel of angst niet goed genoeg te zijn.” Dit is het credo van Sandra van der Burgt, coach voor hoog sensitieve personen.

VELDHOVEN – “Zo’n 13 jaar geleden zat ik in een periode van mijn leven die moeilijk voor me was, waarin ik vast zat en niet meer verder kwam... En daar wilde ik uit. Toen ben ik gaan zoeken naar mezelf en in aanraking gekomen met lifecoaching, NLP, veel workshops gevolgd en boeken gelezen. Ik paste alles op mezelf toe en zag daar veel mogelijkheden in, dat je echt geen slachtoffer van het leven hoeft te zijn maar heel veel kracht uit jezelf kunt halen, dat je zèlf het stuur kunt pakken van je eigen bus. Dit vond ik zo magisch mooi dat ik het idee kreeg: dit moeten veel meer mensen weten, hier wil ik echt iets mee gaan doen.”

Mijn moment

“Ik ben zelf hoog sensitief. Ik voelde veel van mijn omgeving en had moeite met het aangeven van mijn grenzen. Eerst heb ik 14 jaar bij een makelaar gewerkt en het werd tijd dat ik iets anders ging doen. Toen ben ik projectcoördinator opleidingen geworden. Ik voelde toen, dit is een tussenstap en dan ga ik doen wat mijn hart verlangt. Door de Corona-crisis werd ik ontslagen. Dit was verdrietig, maar tegelijkertijd wist ik, dit is mijn moment! Toen ben ik gaan leren en studeren en dacht nu is het tijd om een eigen praktijk te starten. Alle kwartjes waren bij mij gevallen wat hoog sensitiviteit voor mij betekende.”

Stabiele fase

Hoog sensitiviteit is een aangeboren persoonskenmerk. Iemand met HSP merkt subtiele details op, verwerkt dit diepgaand, heeft een groot empatisch vermogen en is gevoeliger voor over- en onderprikkeling.
Van der Burgt werkt heel intuïtief en kijkt naar waar iemand tegenaan loopt en waar begeleiding bij nodig is. “Heel veel mensen die bij mij komen hebben ook last van ‘Rejection Sensitivity’, dat is afwijzingsgevoeligheid, je heel erg op de buitenwereld richten. Deze mensen zijn bang dat ze er niet bij horen of oké zijn en hebben de waardering van een ander heel erg nodig om een goed gevoel over zichzelf te krijgen. Je gaat bepaalde situaties vermijden, of juist heel erg ‘pleasen’ om maar goed genoeg te zijn. Nodig is dat je bij jezelf die stabiele fase gaat voelen dat je niet de goedkeuring van een ander nodig hebt om oké te zijn. Dit is een groot stuk waar ik met mensen aan werk. Het terugvinden van de eigenwaarde en de kracht uit jezelf halen. Vaak hoort daar ook traumaverwerking bij.”

Géén stoornis

HSP heeft ook voordelen: iemand met HSP merkt heel veel details op en zakelijk kan hij/zij opmerken wat ieders belangen zijn. Hij/zij heeft creatieve ideeën en kan heel intens genieten.
Van der Burgt: “Hoog sensitief is géén stoornis het is een aangeboren persoonskenmerk. Het brein reageert anders, je hebt meer tijd nodig.”
Tenslotte is er dan nog HSS ofwel ‘High Sensation Seeker. Mensen met HSS hebben bijzonder veel behoefte aan vernieuwing of verandering omdat ze snel verveeld kunnen raken.

“Hoog sensitief is géén stoornis het is een aangeboren persoonskenmerk. Het brein reageert anders, je hebt meer tijd nodig.”

Tonnie Wesseling

Kennismakers

Van der Burgt zou haar lezing over HSP houden in de bibliotheek op donderdag 25 november en op donderdag 17 februari 2022. Vergeet het persoonlijke Corona-toegangsbewijs niet!

kennismakers@bibliotheekveldhoven.nl

‘Hier wil ik
echt iets
mee gaan
doen’

Veldhoven portret Tonnie Wesseling