Er wordt gebruik gemaakt van levensechte situaties en onderzoekend leren. Hierbij staan ‘kindvragen’ centraal. FOTO: PixaBay.
Er wordt gebruik gemaakt van levensechte situaties en onderzoekend leren. Hierbij staan ‘kindvragen’ centraal. FOTO: PixaBay.

Nieuw onderwijs

zo 17 okt 2021, 16:00 Algemeen

In augustus 2023 wil De Gelukstuin starten in het nabije Waalre-dorp. De school wil echt een geheel andere vorm van onderwijs gaan aanbieden. Maar dat gaat natuurlijk niet zonder de nodige hulp. In dit geval van ouders van kinderen. Met dit artikel worden zij opgeroepen om hun stem kenbaar te maken en dit bijzondere initiatief te steunen. 

VELDHOVEN/WAALRE - De Gelukstuin gaat ervan uit dat geen enkel kind op hetzelfde moment voor dezelfde leerstof ‘gevoelig’ is. Daarom wordt de scheiding van losse vakgebieden en de indeling in klassen losgelaten. En zijn er geen vaste methodes.

Leerpad

Kinderen kunnen verschillende leerstrategieën toepassen en krijgen daardoor een eigen leerpad met passende doelen. De Gelukstuin beoordeelt in alle openheid de ontwikkeling van kinderen ten opzichte van zichzelf.

Om het onderwijs vorm te geven worden resultaten van wetenschappelijk onderzoek uit de positieve psychologie gebruikt. Er wordt gehandeld vanuit betrokkenheid.

Kindvragen

Voor de leercontext wordt onder andere de Brainport-regio ingezet als inspiratiebron. Er wordt gebruik gemaakt van levensechte situaties en onderzoekend leren. Hierbij staan ‘kindvragen’ centraal. Met behulp van eigen creativiteit en probleemoplossend vermogen gaan kinderen zelf en samen met onze bedrijven uit de Brainport-regio op zoek naar antwoorden.

Ouderverklaringen

Om dit nieuwe onderwijsconcept te realiseren zijn eerst 102 ouderverklaringen nodig.

Ouders met kinderen in de leeftijd van 2, 3 of 4 jaar kunnen in DUO een ouderverklaring invullen. Dat is nog geen definitieve inschrijving, maar om te kijken of er genoeg belangstelling is voor deze onderwijsvorm. Hierna wordt de aanvraag voor De Gelukstuin beoordeeld door de minister. Zodra groen licht is gegeven, is het de taak van de gemeente Waalre om binnen één jaar huisvesting te bieden. De school opent dan in augustus 2023 haar deuren voor kinderen van 0 tot 13 jaar!

Stem

Bezoek de onderstaande website van De Gelukstuin en laat uw stem horen, ook voor ouders die niet mógen tekenen, maar wel heel graag ander onderwijs zouden willen. Want goede scholing van kinderen is belangrijk voor hun toekomst.

Meer info

www.degelukstuin.nl