Een uitzending van Omroep Veldhoven met Arwanie Eckenbach. FOTO: Bert JAnsen.
Een uitzending van Omroep Veldhoven met Arwanie Eckenbach. FOTO: Bert JAnsen.

Nieuwe uitzendlicentie lokale omroep

zo 17 okt 2021, 11:00 Algemeen

Omroep Veldhoven blijft vanaf 2022 de lokale omroep in Veldhoven. De gemeenteraad heeft positief geadviseerd aan het Commissariaat van de Media steeds voor een nieuwe uitzendlicentie vanaf zaterdag 2 april 2022.

VELDHOVEN - Voorzitter Ton Bazelmans vertelt dat de omroep vele minder bescheiden moet zijn en veel meer van zich moet laten horen. “Je kunt als omroep niet stilstaan. De generatie voor mij keek in de gids om te wanneer een programma begon. De jonge generatie kijkt programma’s waar en wanneer ze willen. Dat zegt iets over de toekomst van de tv. Nu zenden we raadsvergaderingen en de kerkmis uit, maar is voor dat laatste over 10 jaar nog belangstelling?”

Lineair

Radio wordt vaak nog wel lineair geluisterd, in de auto bijvoorbeeld. Maar ook via een eigen app is de omroep sinds vorige week overal te beluisteren. Een andere vernieuwing die op komst is, is een nieuw technisch systeem voor de Kabelkrant.
Een andere en grotere verandering is een project voor onderzoeksjournalistiek. ”Dat doen we samen met Horizon en Kempen FM. Daar stel ik me heel veel van voor. Het is een hele andere tak van sport die voor ons volkomen nieuw is en een lange adem vraagt. Dit helpt ons ook te voldoen aan de eis voor lokaal toereikend media-aanbod die de basis is voor je subsidie. We hebben al stappen gemaakt door met professionals te gaan werken. Of het ook echt wordt gewaardeerd zien we pas als we het ook doen. Ik denk wel dat als je nieuwe dingen doet je ook vraag naar nieuws creëert. Maar het is wel een avontuur. Ik ben benieuwd hoe we daar over een paar jaar op terugkijken.”

Programmaraad

De programmaraad, die toezicht houdt op de omroep is uitgebreid naar 9 leden, waarvan er 5 nieuw zijn. Bazelmans: “Het zijn allemaal sleutelfiguren uit verschillende sectoren, van cultuur en educatie tot economisch.”
Onder andere de voorzitter van de Seniorenraad en een vertegenwoordiger van mensen met een beperking maken deel uit van de programmaraad. 2 andere nieuwe leden van de programmaraad zijn Hans Sonnemans van Museum ’t Oude Slot (cultuur en kunst) en Wiljan Bazelmans (geen familie) van Bazelmans AVR (werkgevers). Beiden zijn benieuwd naar de uitkomsten van het kijk- en luisteronderzoek dat binnenkort in heel Veldhoven wordt verspreid.

Kruisbestuiving

Wiljan Bazelmans: “Bij de kennismaking vorige week zag ik hetzelfde enthousiasme bij de andere nieuwkomers. Dat wil ik graag doorzetten. Ik kijk zelf graag mee naar de technische kant en hoop ook andere werkgevers te stimuleren om iets te doen voor de omroep.”
Sonnemans: “Ik vind het belangrijk voor de cultuursector om de achterban van de cultuursector te mobiliseren. Als er dan een beroep op me wordt gedaan door de omroep om hen te ondersteunen vind ik dat een goed idee en denk ik graag positief kritisch mee. Ook hoop ik dat er kruisbestuiving ontstaat tussen de verschillende partijen die zich met elkaar verbinden.”

Meer informatie

Voor meer informatie over de lokale omroep, zie:

omroepveldhoven.nl

‘Je kunt als omroep niet stilstaan. De generatie voor mij keek in de gids om te wanneer een programma begon. De jonge generatie kijkt programma’s waar en wanneer ze willen.’

Bianca Kuijpers

Omroep Veldhoven

Omroep Veldhoven is bij KPN te vinden op kanaal 1373, bij T-mobile op kanaal 797, bij XS4All op 1373 en bij Ziggo op de kanalen 36 en 328.

Omroep wil meer van zich laten horen

Afbeelding