Luuk Audenaerde, 20 jaar, filmschrijver en regisseur en van een uitdagende verlegenheid. FOTO: Bert Jansen.
Luuk Audenaerde, 20 jaar, filmschrijver en regisseur en van een uitdagende verlegenheid. FOTO: Bert Jansen.

‘Eens kijken hoe ver ik daarin kom’

vr 8 okt 2021, 16:00 Algemeen

Luuk Audenaerde, 20 jaar, filmschrijver en regisseur en van een uitdagende verlegenheid. De afgelopen 2 jaar heeft hij de eerste stappen gezet in de Nederlandse Filmwereld met de korte speelfilm ‘Creatures of Love’.

VELDHOVEN – “Ik heb in Veldhoven op het Sondervick College mijn VWO afgemaakt en toen wilde ik niet meteen doorgaan met een opleiding omdat ik nog niet precies wist wat. Ik heb het nooit zo naar mijn zin gehad op school en dus wilde ik me ook niet meteen weer ergens instorten. Dus het was meer van, oké, de filmwereld... laat ik eerst eens kijken hoe ver ik daarin kom. Ik heb bijna heel mijn leven al filmpjes gemaakt, dus dat filmmaker willen zijn, zit er altijd al in: gewoon vakantiefilmpjes met een handycam.”

Vet

“Ik heb de uitdaging voor mezelf gemaakt: kan ik het naar een hoger niveau brengen? Dat heb ik vervolgens gedaan en ik kwam eigenlijk meteen in een netwerk van best wel erg leuke mensen. Zo was hier in de Schalm zo’n 2 jaar geleden een mini-filmfestival voor filmmakers uit de regio Eindhoven. Het waren vooral short-films van afstudeerders. Het was wel inspiratie voor me van: dit kan ik ook wel doen. Ik legde contact met één van hen, Yvonne, die ook het verhaal voor mijn film heeft mee ontwikkeld. In december van 2019 heb ik dan uiteindelijk mijn eerste shortfilm gemaakt en meteen daarna het concept ontwikkeld voor deze film. Het voelde heel erg goed, dat het vrij snel ging om samen te werken met mensen die al wel afgestudeerd waren. Bij mij was de inspiratie dat ik romantische films mijn genre vind. De ‘high school’-romantische films vind ik leuk, maar naar mijn mening wordt het altijd vrij saai gedaan. Ik vind het vet om zo’n soort film naar een hoger niveau te tillen en putte uit eigen ervaring, te weten een liefdesverhaal gedomineerd door onzekerheden. Dat beide personen niet de volgende stap durven te zetten. Aan het scenario heb ik geschreven van januari 2020 tot maart 2020.”

Ouderlijk huis

Vervolgens ontstaat het idee de film te maken in de zomer van dat jaar, midden in de Corona-tijd. Het is voor Audenaerde echt een in het diepe springen en maar zien hoe daar uit te komen. Online maakt Audenaerde oproepen en audities en in mei van dit jaar is de cast compleet.
De film verhaalt de ontmoeting tussen een jongen en een meisje die op slag verliefd zijn maar door verlegenheid dit niet aan elkaar durven te uiten. Het meisje praat er over met 2 vriendinnen en de jongen met 2 vrienden.
Bijzonder aan de film is dat de gezamenlijke bijeenkomsten opgenomen zijn in het ouderlijk huis van Audenaerde in Veldhoven, op de speciaal hiervoor ingerichte zolder, en de scenes tussen de jongen en het meisje in de arthouse bioscoop Lab-1 in Eindhoven. De cast & crew bestaat dan uiteindelijk uit zo’n 40 jonge talentvolle en meest regionale makers.

Veel waard

Veel... Heel veel heeft Audenaerde zelf gedaan en dat is hem goed afgegaan. Daarover tot slot zegt hij: “Je leert door het te doen, ik heb veel gedaan, dus veel geleerd. Mijn hart zit er helemaal in met wat ik maak met interacties. En ook een bepaald stukje ondernemerschap, van hoe hou ik alles bij elkaar, dat is veel waard.

‘Ik heb in Veldhoven op het Sondervick College mijn VWO afgemaakt en toen wilde ik niet meteen doorgaan met een opleiding omdat ik nog niet precies wist wat. Ik heb het nooit zo naar mijn zin gehad op school en dus wilde ik me ook niet meteen weer ergens instorten.’

Tonnie Wesseling.

Om niet te missen!

Op vrijdag 9 oktober om 20.00 uur is er in de arthouse bioscoop Lab-1 in Eindhoven de première van Creatures of Love voor de cast & crew. Audenaerde is er echter van overtuigd dat deze film een publiek verdient uit de regionale cultuursector.

‘Ik heb
veel gedaan,
dus
veel geleerd’

Veldhoven portret Tonnie Wesseling