Het idee van een bezoekerscentrum naast de geitenboerderij, komt onder andere van Christ en Marleen Schippers, in 2007. FOTO: Ad Adriaans.
Het idee van een bezoekerscentrum naast de geitenboerderij, komt onder andere van Christ en Marleen Schippers, in 2007. FOTO: Ad Adriaans. ad

Feest: 10 jaar Gasterij ‘t Dorpsgenot!

wo 6 okt 2021, 11:00 Algemeen

Maandag 18 oktober is het 10 jaar geleden dat Gasterij ’t Dorpsgenot de deuren opent. Het bezoekerscentrum aan de Toterfout is sindsdien dagelijks geopend vanaf 09.00 uur.

VELDHOVEN - Elk dag is in de gasterij al vóór 10.00 uur het eerste kopje koffie aan de man of vrouw gebracht. “Mensen weten dat we dan al open zijn”, stelt Christ Schippers. 

Bezoekerscentrum

Het idee van een bezoekerscentrum naast de geitenboerderij van Christ en Marleen Schippers ontstaat al in 2007. “Wekelijks kwamen hier passanten aan de deur voor een kop koffie. Maar dat kon alleen maar tijdens de geitenkijkdagen. In overleg met Has van Helvoort, streekmanager van het SRE, ontstaat het idee van een bezoekerscentrum”, schetst Schippers de aanleiding.

In het kader van de herinrichting van het platteland komt hij in aanmerking voor een provinciale subsidie voor de realisatie van een bezoekerscentrum. “We zitten hier tussen het stedelijk gebied en de natuur, in de uitloop van Veldhoven. Het opknappen van de grafheuvels en de herinrichting Oerle-Wintelre maakten indertijd ook deel uit van de herinrichting van het platteland.”

Severinus

Op 18 oktober 2011 openen de deuren van het bezoekerscentrum dat gebouwd is door Bouwbedrijf Theo van Kasteren. De naam Gasterij ’t Dorpsgenot is bedacht door Annet Schoonen die tot en met 2019 mede-exploitant van de gasterij is geweest. Zorgorganisatie Severinus is er vanaf de start bij betrokken. “Op werkdagen genieten hier 7 tot 8 cliënten dagbesteding. Zij draaien mee in alle voorkomende werkzaamheden zoals gastheer/gastvrouw, in de keuken en in de bediening. Er is altijd een activiteitenbegeleidster van Severinus aanwezig.”

10 jaar geleden begint de gasterij met een nogal redelijk bescheiden lunchkaart. Die is inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijk uitgebreide kaart. Echtgenote Marleen is een van de 3 lunchkoks. Voor feestjes, partijen en zakelijke bijeenkomsten is er een dinerkaart. Ook voor een koffietafel kunnen belangstellenden aan de Toterfout terecht, de uitspanning is dan een bepaalde tijd voor andere bezoekers gesloten. Eerste Kerstdag is overigens de enige dag per jaar dat de gasterij echt eens gesloten blijft.

Goud waard

Het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem (VEV) start regelmatig wandelingen vanaf ’t Dorpsgenot. Daarnaast verzorgen zij jaarlijks zo’n 20 kinderfeestjes vanuit de uitspanning. “De focus ligt daarbij op de natuur. Ze gaan met de jeugd de bossen in om bijvoorbeeld sporen te zoeken en uilenballen uit te pluizen. Ook voor familiedagen en bedrijfsuitjes kunnen we het IVN inschakelen voor een programma”, legt Schippers uit.

Terugblikkend stelt Schippers, dat hij het zo weer zou doen. “We hebben de tijd meegehad tot aan Corona. Belangrijk is dat we ons personeel hebben kunnen behouden. Ze zijn goud waard.”
De Oerlenaar laat het jubileum niet ongemerkt voorbij gaan. “Eind oktober is er een avond voor al het personeel dat hier de laatste 5 jaar heeft gewerkt. Met de cliënten van Severinus die hier werken, feesten we op vrijdag 22 oktober. Vanaf 13.00 uur zijn we dan gesloten. Verder is er in dat weekend voor iedereen lekkers bij de koffie.”

‘Op werkdagen genieten hier 7 tot 8 cliënten dagbesteding. Zij draaien mee in alle voorkomende werkzaamheden zoals gastheer/gastvrouw, in de keuken en in de bediening. Er is altijd een activiteitenbegeleidster van Severinus aanwezig.” We zitten hier tussen het stedelijk gebied en de natuur, in de uitloop van Veldhoven. Het opknappen van de grafheuvels en de herinrichting Oerle-Wintelre maakten indertijd ook deel uit van de herinrichting van het platteland.’

Ad Adriaans.

Toterfout, Veldhoven

De Toterfout is een gehucht in de gemeente Veldhoven, anderhalve kilometer ten westen van het dorp Oerle. De Toterfout bestaat uit het bosgebied de Halve Mijl, maar is voornamelijk bekend dankzij de prehistorische grafheuvels.

Severinus is er vanaf de start bij betrokken

Veldhoven portret Ad Adriaans