Logo veldhovensweekblad.nl


Saskia van Dal: "De minibieb is toegankelijk voor iedereen."
Saskia van Dal: "De minibieb is toegankelijk voor iedereen."

De Minibieb maakt het lezers lekker makkelijk

Voor wie van lezen houdt is de bibliotheek een uitkomst. Wie verrast wil worden, kan gebruik maken van een zogeheten minibieb. Veldhovenaren kunnen op eigen initiatief een boek in de minibieb plaatsen. Een boek meenemen kan natuurlijk ook.

VELDHOVEN - "Leuk om te zien dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de minibieb." Saskia van Dal heeft aan de Aquila 38 in Veldhoven haar eigen minibieb langs de voordeur staan. Op verschillende plaatsen binnen Veldhoven zie je ze verschijnen: de minibieb. Saskia van Dal hoorde ervan en raakte meteen enthousiast. "Mijn man en ik zijn echte lezers. Als je een boek hebt uitgelezen verdwijnt deze vaak in de kast en eventueel na een poosje lees je het boek voor een tweede keer. Door een gelezen boek in de minibieb te plaatsen, kunnen andere mensen dat boek ook lezen."

Gratis

De boeken die in de minibieb staan zijn er gratis uit te halen. "Je mag het gewoon meenemen en lezen. Je hoeft het niet terug te brengen en ook hoef je geen ander boek in de minibieb te plaatsen. Heel gemakkelijk en toegankelijk voor iedereen." Saskia werkt op zaterdag ochtend in de kringloopwinkel. "Daar zoek ik de boeken uit voor de verkoop in de winkel. Vaak hebben we boeken dubbel. Die koop ik dan voor de minibieb."

Inmiddels ligt er een bonte verzameling aan boeken. "Thrillers en romans worden het meest meegenomen. Nu in de vakantie is er ook veel vraag naar kinderboeken. Laatst stond er een oma met een paar kleinkinderen bij de minibieb, ze kinderen waren te logeren bij haar. Toen ze vertelde over de minibieb, wilden de kinderen dat ook zien en namen een boek mee wat ze vervolgens ook uit hebben gelezen. Op deze manier een boek uit de kast halen nodigt voor kinderen uit om het ook te gaan lezen."

Bouwtekening

De minibieb hebben ze zelf gemaakt. Er staat een bouwtekening op de site www.minibieb.nl " Via deze tekening is het heel eenvoudig om zelf een minibieb te maken. We hebben het gemaakt op een oud onderstel van een tafeltje. Dan staat hij van de grond af. We hebben daarvoor overleg met de gemeente gehad want we wisten niet of we dit zomaar mochten doen. Van de gemeente Veldhoven hebben we nog wat tips en goedkeuring gekregen over de plaatsing." Bijna dagelijks worden er boeken uitgehaald. "Gelukkig heb ik een grote voorraad boeken liggen. Soms bied ik deze ook aan andere minibiebs aan. In Veldhoven staan er inmiddels 6 voor zover ik weet. Waar ze precies staan kun je vinden op de site van minibieb.nl"

Bekendheid

Via Facebook, minibieb aquila veldhoven heeft Saskia al wat bekendheid gekregen. "Daar laat ik steeds op weten wanneer de minibieb weer is opgevuld met nieuwe boeken. Via Facebook worden ook veel boeken aangeboden die ik op mag komen halen om in de minibieb te zetten. Ook vragen veel lezers of ik een bepaald boek heb dat ze graag willen lezen. Vaak kan ik daar dan wel aan komen. Dan stuur ik een berichtje terug dat het boek er in staat waarna het vaak dezelfde dag nog wordt opgehaald." Saskia nodigt mensen uit ook zelf een minibieb te maken en te plaatsen. "Zo leuk om te doen en het kost je alleen de moeite om er regelmatig nieuwe boeken in te plaatsen."

Reageer als eerste
Meer berichten