Logo veldhovensweekblad.nl


Henrieke Goorhuis is haar werkkamer. "Mensen noemden me 'Mevrouw Duck'!" (Foto: Bert Jansen).
Henrieke Goorhuis is haar werkkamer. "Mensen noemden me 'Mevrouw Duck'!" (Foto: Bert Jansen).

Striptekenaar Henrieke Goorhuis timmert aan de weg

"Een beetje minder druk zou ook wel eens leuk zijn. Ik hou geen tijd voor mijn vriend over", zegt de Veldhovense striptekenaar Henrieke Goorhuis (27) lachend. Maar of ze het echt meent? Het stripvirus heeft haar volledig in zijn macht.

VELDHOVEN - "Ik ben opgegroeid met Donald Duck. Op mijn zesde wist ik al dat ik later hiervoor wilde gaan werken. Mensen noemden me 'Mevrouw Duck'!" Haar droom kwam snel uit want na een niet afgemaakte middelbare school startte ze op haar zestiende een bedrijf en haar eerste opdracht wás voor de Donald Duck. "In de tekenwereld kent iedereen elkaar", zegt Goorhuis. "Ik ben getipt door Jan-Willem de Vries, die de tentoonstellingen van het stripmuseum in Groningen maakt, voor de Toonder Compagnie. Ik had dit helemaal niet aan zien komen! Ik moest een test doen en kreeg vervolgens te horen dat ik een nieuw Bommelverhaal mocht illustreren". Dat werd 'Het Lastpak' dat eind 2016 uitkwam. "Hierdoor kreeg ik veel media-aandacht en hebben veel mensen me opgemerkt. Eén daarvan was Wil Raaymakers die nog met Marten Toonder heeft gewerkt. Hij tekent Heer Bommel en Woezel en Pip bij het bedrijf Dromenjager. Dat doe ik nu drie dagen in de week, lange dagen van 7.00 tot 20.00 uur. De rest, zoals de Donald Duck, teken ik op mijn meisjeskamer in Veldhoven."

Woezel en Pip

"Bij Dromenjager is Dinand Woesthoff mijn baas" Dromenjager werd opgericht ter nagedachtenis aan Woesthoffs vrouw Guusje Nederhorst. Zij was de bedenkster van het door veel kinderen gelezen Woezel en Pip. Dat en de volgende delen wordt nu voortgezet door een enthousiast team. Goorhuis: "We hebben daar allemaal input. Ik doe dit nu tien maanden, het is druk maar zó leuk!"
Druk had Goorhuis het ook toen ze in juni van dit jaar de cultuurprijs 2017 van Veldhoven bij 't Oude Slot in ontvangst mocht nemen. "Ik was zó bezig met het nieuwe boek van Heer Bommel dat het een beetje langs me heen ging. Ik ben naar 't Oude Slot gesjeesd en daarna gauw weer terug", lacht Goorhuis. Dit boek 'Tom Poes en het cadeautje voor Heer Bommel' verschijnt dit najaar. "Eind september verschijnt er een strip in de Stripglossy waar ik zelf op sta", memoreert een trotse Goorhuis.

Reageer als eerste
Meer berichten