Logo veldhovensweekblad.nl


Een fraaie prent van natuurfotograaf Harry Bakkers.
Een fraaie prent van natuurfotograaf Harry Bakkers.

'Ik ben een echt buitenmens'

Veldhovenaar Harry Bakkers (75) gelooft heilig in de kracht van de natuur. Als voorbeeld toont hij op zijn laptop een paddestoel die deze zomer al boven de grond is gekomen mét een eikel van vorig jaar er in. "Die eikel is gewoon met de paddenstoel omhoog gekomen en zichtbaar geworden toen de hoed openging!"

VELDHOVEN - Hij geniet er duidelijk van. "Toch lees ik weinig natuurboeken maar toen ik in 2003 in de VUT kwam ben ik met drie zwagers op woensdagmorgen met het IVN gaan wandelen en op vrijdagmorgen met het KBO (Katholieke Bond van Ouderen). Ik ben autodidact maar een van mijn zwagers is echt een natuurmens en daar leer ik zoveel van."

Piepkleine camera

Gewapend met een piepkleine camera schiet Bakkers de mooiste plaatjes van dingen die hem opvallen in de natuur. "We kwamen langs een vennetje en ik heb daar een foto gemaakt van gras dat door de hoed van een paddestoel groeide." Bakkers is wel een echt 'bosmens' .

Krutjes

"Vroeger gingen we met vader 'krutjes' (dennenappels) rapen. Eens per jaar ga ik voor dag en dauw met jagers mee 'drijven' om de reeën te tellen. Ik schrijf op hoeveel we er zien en geef dat door aan een commissie die dan bepaalt hoeveel reeën er geschoten mogen worden."

Dode den

Op zijn laptop en een plakboek heeft hij ontelbare natuurfoto's verzameld door hem zelf op de gevoelige plaat vastgelegd. Zoals een foto van een eenzame dode den op een grote lege vlakte.

Liefelijker is de lotusbloem met dauwdruppels die hij vorig jaar schoot. En een ooievaar die hij ineens in november op een grasveld zag staan: "Die had dus eigenlijk al lang in Zuid-Afrika moeten zitten!"
Bakkers heeft bij DAF gewerkt: "Dan was ik om 16.00 uur al klaar en ging dan lekker banjeren door de natuur, ik ben een echt buitenmens. Ik heb foto's van de vier jaargetijden van eenzelfde boom, maar er ontbreekt nog een vijfde: een foto met sneeuw!"

Malpie

Op 19 juli dit jaar wandelde Bakkers met een zwager door de Malpie, het natuurgebied bij Valkenswaard waar op 7 juli een brand woedde. De brandweer schat dat er 60 tot 70 hectare natuurgebied door de brand is getroffen.

Bakker werd getroffen door de snelheid waarmee de natuur zich aan het herstellen was.

Bakkers: "Ik geloof meer in de natuur dan in de mens. De natuur is wat ie is, daar kun je niet door besodemieterd worden!"

Reageer als eerste
Meer berichten