Wethouder Hans van de Looij schreef tijdens de Schrijfmarathon van Amnestygroep Veldhoven een brief naar de autotiteiten van Indonesië.
Wethouder Hans van de Looij schreef tijdens de Schrijfmarathon van Amnestygroep Veldhoven een brief naar de autotiteiten van Indonesië.

Totaal: 265 brieven en kaarten!

Algemeen

Amnestyroep Veldhoven hield afgelopen vrijdag 9 december van 11.00 uur tot 20.00 uur een Schrijfmarathon in de bibliotheek in Veldhoven.

VELDHOVEN - Om 11.00 uur opende wethouder Hans van de Looij de Schrijfmarathon. Hij schreef een brief naar de autoriteiten van Indonesië om voor vrijlating te pleiten voor de Indonesische leraar Johan Teterissa die een gevangenisstraf uitzit van 15 jaar omdat hij met de verboden Zuid-Molukse vlag zwaaide tijdens een feest. Er werd behalve voor Teterissa nog voor 9 andere personen geschreven. Ook burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven heeft een brief geschreven.

Doeltreffend

Het schrijven van brieven is een simpele maar uiterst doeltreffende manier van actie voeren. Dit blijkt wel uit de verhalen na de Schrijfmarathon van 2015. Yecenia Armenta bijvoorbeeld, ontving toen meer dan 8.000 brieven. Ze zat sinds 2012 vast nadat ze, na 15 uur lang gemarteld te zijn, een moord bekende die ze niet had begaan. Op 7 juni 2016 kwam ze vrij!

Ontbijt

Op zaterdag 10 december, de Dag van de rechten van de Mens, verzorgde Amnestygroep Veldhoven voor de 12e keer het mensenrechtenontbijt in de kantine van het gemeentehuis. 61 personen gaven gehoor aan de uitnodiging. Na een welkomstwoord, zette wethouder Nicole Ramaekers haar naam in de groetenkaart aan Ilham Tohti uit China. Tohti stelde tal van misstanden aan de kaak zoals het willekeurig en in eenzame opsluiting vastzetten van Oeigoeren en de strenge beperkingen bij het belijden van hun islamitische geloof. Nadat Tohti op 15 januari 2014 thuis werd opgepakt, zat hij 5 maanden geïsoleerd gevangen. 10 dagen lang kreeg hij geen eten.