Jack en Diny met op de achtergrond de door de bewoners van woon-zorgcomplex de Rundgraaf opgezette kerststal in de hal van het gebouw. (Foto: Bert Jansen)
Jack en Diny met op de achtergrond de door de bewoners van woon-zorgcomplex de Rundgraaf opgezette kerststal in de hal van het gebouw. (Foto: Bert Jansen)

“Onze eerste kerst als getrouwd stel”

Algemeen

Afgelopen oktober gaven ze elkaar het jawoord. Opmerkelijk, want ze zijn allebei de jongste niet meer. Toen de ambtenaar van de burgerlijke stand vroeg of er ook nog vlinders in de buik waren, antwoordde Diny spontaan: “Wel duizend!”

VELDHOVEN - Is verliefd zijn alleen iets voor jonge mensen? Jack de Waard en Diny de Waard-Verbunt, allebei 86 jaar, bewijzen het tegendeel. Diny straalt wanneer ze naar haar man kijkt. “Nooit gedacht dat ik nog eens zou trouwen”, vertrouwt ze me toe.

Ernstig ziek

Toch kenden ze elkaar al een paar jaar. Allebei woonden ze met hun partners in een appartement in woon-zorgcomplex de Rundgraaf in Veldhoven. En allebei vierden ze daar hun 60-jarige bruiloft met hun partners. Jack: “Mijn vrouw Sonja was ernstig ziek en in 2009 besloten we hier te gaan wonen. Twee jaar later overleed ze”.
Diny woonde samen met haar man Leo vanaf de opening in 2005 in het complex. Op 3 februari 2015 overleed hij. “Leo was hartpatiënt en had al twee zware operaties gehad. Toch overleed hij onverwachts. Leo zat graag in ons appartement en mengde zich niet zo vaak onder de andere bewoners van het complex. Ik ging wel eens naar beneden en daar kwam ik Jack wel eens tegen, maar verder dan goedendag kwamen we niet.”


Actief

Diny is een echt mensenmens. “Daarom sloot ik me na het overlijden van Leo meteen aan bij allerlei clubjes hier zoals de gym, koersbal, jeu de boules, minigolf en iedere vrijdagmiddag was ik present in het Grand Café waar door vrijwilligers frites werd gebakken.”
Ook Jack was actief in allerlei clubjes, dus die twee kwamen elkaar geregeld tegen. “Ik vond haar meteen al een knappe vrouw en wanneer zij weer terug naar haar appartement ging dan ging ik ook naar huis. Samen gingen we met de lift. Diny drukte dan op een en vier. Ik stapte op de eerste etage uit en zij op de vierde. Totdat ik een keer het initiatief nam en alleen op de vierde etage drukte.” Diny lacht: “Ik vroeg hem binnen en we hebben tot half een met elkaar gepraat.”


Overeenkomsten

Vanaf dat moment was het aan. De humanistisch opgevoede Rotterdammer en voormalige officier elektronica bij de luchtmacht en de in Eindhoven geboren en streng rooms katholieke opgevoede Diny bleken veel overeenkomsten te hebben. De foto’s van hun overleden partners hebben een prominent plekje in hun woonkamer gekregen, evenals de trouwfoto van het kersverse echtpaar. De twee kijken uit naar hun eerste kerst als getrouwd stel en uiteraard naar de tijden daarna. “We zijn gelukkig en hopen nog lang van elkaar te genieten.”