Kinderen weer kinderen laten zijn die meedraaien in de maatschappij, daar is het Look@You om te doen.
Kinderen weer kinderen laten zijn die meedraaien in de maatschappij, daar is het Look@You om te doen.

LOOK@YOU laat de kinderen weer meedraaien

Algemeen

Opgericht in april dit jaar, is Stichting LOEK@YOU nu al een begrip in de regio. LOEK@YOU helpt en begeleidt kinderen die uitvallen in het reguliere onderwijs.

VELDHOVEN - Initiatiefneemster voor LOEK@YOU is Mandy Mennings. “Zelf ben ik moeder van een kind die uitgevallen is in het reguliere onderwijs. Als ouder loop je tegen situaties aan. Van privé tot logistiek, van begrip tot… Noem maar op.”

Falen

Een gezin dat met een uitvallend kind op school te maken krijgt, voelt zich vooral heel stressvol. “Je doet veel negatieve ervaringen op. Je kind valt uit op school, dan kan voelen als falen. Ook voor het kind zelf. Je stuit tegen onbegrip, sociale contacten verminderen doordat je kind thuis is. Naar een opvang is geen optie waardoor de ouders of verzorgers vaak veel minder moeten gaan werken. Of - in het ergste geval - stoppen met werken, wat ook weer de nodige problemen met zich meebrengt.”

Leed

Mennings geeft aan met de stichting een weg te willen vinden om deze kinderen weer mee te laten draaien in de maatschappij. Een veelvoorkomende reden dat kinderen uitvallen, is overigens autisme of ADHD. “Dat kan erge vormen aannemen. Kinderen die zichzelf zo moeten opladen om mee te kunnen en die daardoor steeds meer zichzelf verliezen. Waar in het regulier onderwijs teveel van wordt gevraagd. Wat overigens niet wil zeggen dat de onderwijzers niet kundig genoeg zijn; het ontbreekt vooral aan specifieke begeleiding die deze kinderen nodig hebben! Ik ken kinderen die zogezegd overvraagd zijn en daardoor steeds verder wegzinken. Ook lichamelijk; zichzelf niet meer aan kunnen kleden en zelfs terug zakken tot babyniveau! Als in een eerder stadium aandacht wordt gegeven aan deze kinderen, kan een hoop leed worden voorkomen.”

Bekendheid

LOEK@YOU mag rekenen op een grote ondersteuning van vrijwilligers, zoals Leontien van Grunsven, gepensioneerd onderwijzeres. “De stichting wil vooral bekendheid geven aan de problematiek. Dat doen we middels voorlichting op scholen en richting ouders.”