Frank van der Maden.
Frank van der Maden.

In Memoriam: Frank van der Maden

Algemeen

VELDHOVEN - Afgelopen week dinsdag 20 december is de geboren Zeelstenaar Frank van der Maden op 67-jarige leeftijd overleden.

Van der Maden stond aan de wieg van de heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis. Vanuit zijn woonplaats Houten bij Utrecht nam hij daartoe in 1998 het initiatief. Gestart werd met een filmavond waarin oude historische films werden getoond. Niet toevallig viel de keuze op dit thema omdat Frank bij zijn studie geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen bijzondere belangstelling toonde voor de cinema en het bioscoopwezen. In Nijmegen was hij medeoprichter van het filmhuis Nijmegen het huidige Lux.

Tot aan zijn pensionering werkte Van der Maden 16 jaar voor de Brabant Collectie in Tilburg, waar hij coördinator Beeld en Geluid was. Hij wist in deze hoedanigheid belangrijke foto- en filmcollecties voor Brabant op te sporen en te behouden.

Bij de Heemkundekring in zijn geboortedorp was Van der Maden jarenlang als voorzitter bijzonder aktief. Vanuit zijn professionaliteit wist hij een groep om zich heen enthousiast te maken om onderzoek te doen naar de lokale historie. Hij was betrokken bij de totstandkoming van een hele reeks boeken over zijn geboortedorp, met als hoogtepunt in 2014 de uitgave over de Zeelster schoolmeester Jacques Cuijpers. Ook verzorgde hij gedurende een aantal jaren een lezingencyclus in museum ‘t Oude Slot met een heel scala aan onderwerpen.

Al 13 jaar vocht Van der Maden tegen kanker, maar dat was niet waar zijn leven om draaide. Uiteindelijk heeft hij de strijd niet kunnen winnen. Maar hij heeft tot het einde toe de regie gehad.