Altijd al willen weten hoe de sterrenhemel zich laat lezen? Volg dan de IVN-cursus.
Altijd al willen weten hoe de sterrenhemel zich laat lezen? Volg dan de IVN-cursus.

Het staat in de sterren...

Algemeen

Altijd al willen weten waar het prachtige wintersterrenbeeld Orion aan de hemel staat? En ook de Poolster en andere sterren en sterrenbeelden? Dan is de sterrencursus die het IVN op donderdag 9 februari start zeker zeer interessant.

VELDHOVEN - De IVN- sterrencursus is bedoeld voor mensen die wat meer van de sterrenhemel willen weten. De cursus kent 5 lesavonden waarvan 1 avond in Asten, voor een bezoek aan de Jan Paagman Sterrenwacht met het indrukwekkende Pieterse Planetarium. De cursusavonden zijn gepland op de volgende avonden, te weten donderdag 9, donderdag 16, donderdag 23 februari, donderdag 2 en donderdag 9 maart. De cursustijden zijn van 19.45 tot 22.15 uur.

Oriënteren

Naast het geven van alle informatie en duidelijk uitleg over de verschillende hemellichamen en hun bewegingen, wordt in de sterrencursus veel tijd besteed aan het zich oriënteren op en het concreet waarnemen van de sterrenhemel.

Onderwerpen

Verder komen tijdens deze cursus de volgende onderwerpen aan bod: naamgeving van sterren, de Dierenriem, de levensgang van sterren, rode reuzen, witte dwergen, neutronensterren, zwarte gaten, werken met de sterrenkaart, wanneer is welke planeet waar te zien en computerprogramma’s voor sterrenhemelsimulatie.

Kosten

De cursus wordt gegeven in het IVN-gebouw van de afdeling Valkenswaard, gelegen aan de Bosstraat 25 in Valkenswaard. De cursusgelden bedragen 30,00 euro voor leden en 35,00 euro voor niet-leden. Deze prijs is inclusief syllabus, sterrenkaart, bezoek aan de Sterrenwacht en Planetarium in Asten én koffie en thee tijdens de cursusavonden.