Zet de speciale bril op en het lijkt net thuis!
Zet de speciale bril op en het lijkt net thuis!

Virtueel thuis in ziekenhuis voor zwangeren

Algemeen

Met de introductie van een speciale virtual reality bril in Máxima Medisch Centrum (MMC) wanen zwangeren die tijdens hun zwangerschap worden opgenomen zich even thuis in hun vertrouwde omgeving. Via een live-verbinding en de speciale bril kunnen ze 360 graden rondkijken en thuis met hun gezin, familie en vrienden praten.

VELDHOVEN - Het innovatieve concept, genaamd VisitU, is in 2015 gelanceerd op de kinderafdeling van MMC Veldhoven. Vanwege bewezen succes wordt het nu ook op de Obstetrische High Care (intensive care voor zwangeren) van MMC geïntroduceerd. VisitU is ontwikkeld door arts-onderzoeker Stefan van Rooijen van MMC, met ondersteuning van het Radboud REshape Innovation Center in Nijmegen en de Health Innovation Campus op het MMC terrein.

Virtueel thuis

Zwangere vrouwen met complicaties tijdens de zwangerschap zijn daardoor soms tot weken opgenomen op de intensive care voor zwangeren van MMC. Voor deze patiëntgroep heeft dit veel impact op het gezinsleven. Patiënten zouden graag de rest van hun gezin meer aandacht willen geven, maar dat is bijna niet mogelijk als ze in het ziekenhuis zijn. Daarin komt met de VR bril verandering. Patiënten kunnen dan de bril opzetten en even vergeten dat ze ziek zijn.Kijkend door de bril voelt het alsof ze in hun eigen woonkamer zijn.

Live

“Ze zijn weer onderdeel van het gezin, kunnen meepraten en hebben het gevoel dat ze bij hun gezin zijn”, vertelt Stefan van Rooijen. “In de bril zit een smartphone die via een speciale app live in verbinding staat met een 360-graden camera. Die camera kan overal staan. Thuis of bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Je kunt op elke gewenste plek met iedereen verbinding leggen”.


Sneller herstel

MMC-gynaecoloog Guid Oei enthousiast: “De beleving is zeer realistisch. De bril geeft het gezin het gevoel dat hun zwangere moeder werkelijk thuis is. Dat is een prettige ervaring en geeft een kind veel vertrouwen. Voor patiënten is een opname in het ziekenhuis veelal stressvol. Daarom zijn positieve invloeden, zoals VisitU die biedt met deze virtuele bril, zo belangrijk.”