Logo veldhovensweekblad.nl


Foto: Kijkje in Borghoutspark met rechts een van de bijzondere woningen.
Foto: Kijkje in Borghoutspark met rechts een van de bijzondere woningen.

Kamp in de oorlog, nu een woonwijk

Veldhoven heeft naast het kanon in Zandoerle nog een aandenken aan de oorlogsjaren: het Borghoutspark, ofwel Kamp Zeelst. Borghoutspark is vernoemd naar verzetsleider Johannes Borghouts alias Peter Zuid. De huizen aan Borghoutspark vormen oorspronkelijk een kamp voor op Welschap gelegerde Duitse piloten en officieren.

VELDHOVEN - In '42/'43 wordt het kamp gebouwd, op zo'n manier dat het vanuit de lucht op een woonwijk lijkt, maar de constructie lijkt meer op die van een bunker. Iets wat latere bewoners ervaren als zij extra ramen willen aanbrengen. Een hels karwei door de dikte van de muren. In 1952 wordt het kamp overgedragen aan de Nederlandse luchtmacht. Deze verlaat het kamp in 1977 in het kader van een bezuinigingsoperatie. De gemeente Veldhoven doet meerdere pogingen het complex aan te kopen, maar dat ketst af op de vraagprijs. In 1979 is een aankoop wel mogelijk en worden de kavels bij inschrijving verkocht aan particulieren. De huizen zijn nog grotendeels in oorspronkelijke staat.

Naamgever

Johannes Borghouts (1910-1966, Bergen op Zoom), schuilnaam Peter Zuid, geeft in 1944 leiding aan een groot deel van het Nederlandse verzet. Hij is commandant van de landelijke knokploegen in zuidelijk Nederland, medeoprichter en commandant van het Regiment Stoottroepen in september 1944 en na zijn dropping in bezet Nederland op 17 maart 1945 als plaatsvervangend commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Halverwege de jaren zestig wordt Borghouts staatssecretaris van Defensie in het kabinet Cals en heeft onder meer luchtmacht in zijn portefeuille. Hij overlijdt een jaar na zijn aantreden en op aandrang van zijn vrienden bij defensie wordt Kamp Zeelst naar hem vernoemd. Diezelfde vrienden nemen het initiatief voor een borstbeeld, dat in 1967 door Prins Bernard wordt onthuld op de appelplaats van het kamp in het bijzijn van de weduwe Borghouts. Dit bronzen borstbeeld op een granieten sokkel is gemaakt door Piet Killaars (1922- 2015).
Op verzoek van de weduwe Borghouts wordt het borstbeeld na de opheffing van het kamp in 1978 verplaatst naar het Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon. De nieuwe bewoners van Borghoutspark laten bij het 10-jarig bestaan van hun wijk in 1989 een kopie maken als blijkt dat terughalen van het oorspronkelijke monument geen haalbare kaart is. Deze kopie, opnieuw gegoten door kunstenaar Piet Killaars, staat sindsdien met plaquette in het Borghoutspark en wordt door mevrouw Borghouts onthuld op 30 juni 1989.

geheimenvanveldhoven.nl

Reageer als eerste
Meer berichten