Nicole Ramaekers verlaat de Veldhovense politiek om als burgemeester in de gemeente Gulpen-Wittem aan de slag te gaan. FOTO: Bert Jansen.
Nicole Ramaekers verlaat de Veldhovense politiek om als burgemeester in de gemeente Gulpen-Wittem aan de slag te gaan. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen.

Nicole Ramaekers verlaat Veldhoven

Algemeen

“Je doet het allemaal samen, nooit alleen.” De Veldhovense wethouder Nicole Ramaekers gaat Veldhoven verlaten om als burgemeester te gaan werken in Gulpen Wittem.

VELDHOVEN - Op haar politieke loopbaan als wethouder van Veldhoven is ze trots. “We hebben veel mooie dingen bereikt in de afgelopen jaren.”

Op Valentijnsdag 2007 begon ze aan haar wethouderschap. “Ik weet nog dat ik dacht dat ik dat even 3 jaar ging doen, maar dat is wel een beetje anders gelopen.”

Ramaekers rolt de lokale politiek in doordat ze wordt benaderd door VSA. “Dat was in 2000. Ik heb daar goed over na gedacht en kwam tot de conclusie dat VSA me past als een jas. Ik sta volledig achter de duurzaamheidsbelangen, het beleid voor minder bedeelden, de samenspraak, het belang van de inwoner, instellingen en ondernemers van Veldhoven. Als lokale partij kun je vrije keuzes maken, het belang van deze keuzes dienen direct het belang van Veldhoven, je maakt beleid op de lokale belangen. Bij een landelijke partij ben je gebonden aan het beleid van die partij. Lokaal past bij mij.”

In 2002 wordt Ramaekers lijstduwer. In 2006 raadslid en vanaf 2007 werkt Ramaekers als wethouder aan veel projecten. “Ik ga Veldhoven op een andere manier achterlaten als toen ik begon, vooral op gebied van duurzaamheid. Milieubewustzijn, restafvalreductie, elektrisch vervoer en de Green Kids en de gasloze wijk die nu gerealiseerd gaat worden. De afgelopen jaren heb ik natuurlijk een fysieke portefeuille gehad zoals stedelijke ontwikkeling. Dat is vrij zichtbaar. De herinrichting van De Plaatse in Veldhoven-dorp, inclusief de kiosk, De Heuvel in Zeelst en de kom van Oerle. Dat hebben we mede mogelijk gemaakt door de medewerking van omwonenden. Het is goed zulke ingrijpende projecten gezamenlijk aanpakken. Als je burgers betrekt voelen ze zich ook meer betrokken. Dat is hartstikke mooi.”

Ramaekers geeft aan dat ze met haar zichtbare portefeuille geluk heeft gehad dat ze zo’n lange periode als wethouder heeft mogen werken. “Als je niet herkozen word, dan is het afgelopen. Zo simpel is het! Na de eerste jaren van plannen maken is de tijd nu daar om te oogsten.”

De vertrekkende wethouder heeft de dingen op haar eigen manier aangepakt. “Besturen vanaf de keukentafel! Vooral samen. Samen plannen maken en ze gaandeweg verbeteren. Want alles wat je doet doe je samen, nooit alleen. Bovendien ben ik dankbaar voor al het vertrouwen dat mij is gegeven in de afgelopen jaren.”

Als locoburgemeester heeft Ramaekers vele mooie momenten meegemaakt. “Als locoburgemeester heb ik bij meerdere gelegenheden de gemeente mogen vertegenwoordigen. Wat me daarvan bijblijft zijn vooral de mooie menselijke contacten. Een bezoekje aan een echtpaar dat 60 jaar getrouwd is, een opening of er gewoon zijn bij bepaalde gelegenheden om naar mensen te luisteren of ze te troosten. Deze bezoekjes worden heel erg gewaardeerd.”

Als ze over een paar jaar een rondje Veldhoven fietst, komt ze zaken tegen die hier na heeft gelaten. “Het Meiveld, de bioscoop, het crematorium. De nog te realiseren Zilverbaan en de aansluiting A67. Daar zal ik met een trotse blik op terug kijken.”