Logo veldhovensweekblad.nl


Eindhoven Airport is voor veel mensen het vertrekpunt van hun vakantiereis.
Eindhoven Airport is voor veel mensen het vertrekpunt van hun vakantiereis.

Handig: de app Douane Reizen

Deze zomer gaan naar verwachting meer dan anderhalf miljoen Nederlanders op vakantie buiten Europa. Dit zijn er meer dan ooit. Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien van hen graag leuke producten en souvenirs meeneemt naar huis. De meerderheid van de ondervraagde vakantiegangers twijfelt welke aankopen van buiten de EU mee naar huis mogen. De app Douane Reizen geeft uitsluitsel over wat wél en wat niet mee mag in het vliegtuig naar Nederland.

André Molenberg van de Douane ziet regelmatig alledaagse souvenirs en kleding voorbij komen die niet toegestaan zijn. "Bijvoorbeeld leren schoenen of een portemonnee gemaakt van beschermde krokodillen of souvenirs met beschermde schelpen en koraal" zegt de douanier." Ook etenswaar zijn alledaagse vondsten. "Een lekker kaasje of hammetje zijn typische producten waarbij mensen simpelweg niet stilstaan dat deze niet door de Douane mogen. Wij kunnen die uit veiligheidsoverwegingen niet accepteren, omdat ze ziektes met zich kunnen meebrengen."

Twijfel

Bijna de helft van de Nederlanders houdt kofferruimte vrij voor spullen die zij op hun vakantiebestemming kopen. Met het gebruik van de Douane Reizen App voor Android en iOS kan deze ruimte optimaal worden benutten, en kan twijfel worden weggenomen. Zo zie je direct dat smartphones en andere elektronica gewoon mee mogen. Alleen aankopen boven de € 430 hoef je te melden bij de Douane. Hier betaal je vervolgens btw over.
Maar hoe is het nu gesteld met de kennis van de douaneregels? Opvallend is dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (86%) ervan overtuigd is dat je geen 16 liter bier mag invoeren, terwijl dit geen probleem is. Bij het lekkere kaasje waar André Molenberg het over had, geldt dat precies andersom. Bijna de helft van de Nederlanders (46,7%) denkt dat je een lokaal schapenkaasje van vakantie gerust kunt inpakken, terwijl dit juist niet mag. Wie de app checkt, komt niet voor verrassingen te staan.

Reageer als eerste
Meer berichten