Logo veldhovensweekblad.nl


Waakzame eekhoorn, klaar voor een sprong. Zijn staart is zijn stuur tijdens de vlucht. (Foto: Gerard Lijten)
Waakzame eekhoorn, klaar voor een sprong. Zijn staart is zijn stuur tijdens de vlucht. (Foto: Gerard Lijten)

Kleine zoogdieren in de Kempen

Het gemeenschappelijke kenmerk, dat zoogdieren zo uniek maakt, is algemeen bekend. Alle vrouwelijke dieren hebben melkklieren, waarmee ze hun jongen zogen, net als de mens. Vandaag gaat het nu eens niet over huisdieren, maar over enkele zoogdieren die in de Kempen nog in het wild voorkomen.

De haas rent met grote sprongen door het open veld. Zijn grote oren omhoog en hoog op de poten staand, steekt hij zelfs boven het lange gras uit. Het vrouwtje maakt geen ondergronds hol maar een 'leger'. Dit is een oppervlakkig nest, een kleine ondiepte, meestal op de kale grond. Alleen als zij jongen heeft, is het leger bedekt met donshaar dat de 'moer' (het vrouwtje) uit haar eigen pels plukt.

Keutels eten

Hazen werpen jongen 3 tot 4 maal per jaar. Na de zoogtijd van een paar weken zijn de jongen direct planteneters. De haasachtigen, dus ook konijnen, vertonen een opmerkelijk eetgedrag: ze eten een deel van hun eigen keutels weer op. Hun zachte, vormloze keutels zijn zeer vitaminerijk. Ze bevatten meer dan 4 maal de hoeveelheid vitamine B1 dan een normale keutel. Een tweede omloop door het spijsverteringssysteem geeft de kans om de vitaminen beter te benutten.

Sociaal dier

Waar de haas een alleen levend dier is, is het konijn een sociaal dier. Het leeft in grote groepen en bewoont samen met andere konijnen een gemeenschappelijk hol. Vanwege het hol zijn ze gebonden aan zandgrond of lichte kleigrond. Je kunt ze op alle tijden en op alle plaatsen tegenkomen, overdag en 's nachts. Het nest, waarin 3 tot 8 jongen opgroeien, wordt bekleed met droog gras, mos en wolhaar, dat het wijfje uit haar buikvacht trekt. Overdag wordt de pijp afgesloten. In de loop van de avond komt de moer de jongen zogen.

Een werkelijk schitterend diertje is de eekhoorn. Met een staart die even lang is als het lijf beweegt hij soepel over de takken. Zijn glanzende, bruine vacht is overdag te bewonderen, want hij is een dagdier. De staart is een belangrijk stuk 'gereedschap'. Het dient als evenwichts-instrument bij het lopen en klimmen, als roer bij het springen naar een andere boom en bij het slapen is het zijn deken.

In de boomkruin wordt een bolvormig nest gebouwd, waarin een vijftal blinde, naakte jongen worden geboren, die alleen door het vrouwtje worden grootgebracht.

De eekhoorn is een echte alleseter. Knoppen, bloesems, zaden en zelfs boomschors, maar ook eieren, jonge vogeltjes, slakken en insecten eet hij. Van eikels en noten leggen ze voorraden aan voor de winter.

Reageer als eerste
Meer berichten