Logo veldhovensweekblad.nl


Gideon Goudriaan: 'Ik doe mijn ogen dicht en dan begint de film te lopen.' (Foto: Daniëlle Jentjens
Gideon Goudriaan: 'Ik doe mijn ogen dicht en dan begint de film te lopen.' (Foto: Daniëlle Jentjens

Vermoorde Onschuld: debuut van Veldhovense 'Baantjer'

Een tweede Baantjer in Veldhoven? Als het aan Gideon Goudriaan ligt zou dat zomaar eens werkelijkheid kunnen worden. Goudriaan mag zich sinds juni van dit jaar de trotse auteur noemen van zijn debuutroman 'Vermoorde Onschuld'. Het boek gaat over een moord in het Amsterdamse Vondelpark.

VELDHOVEN - En het begon aanvankelijk zo anders. Goudriaan, in 1976 geboren en opgegroeid in Ouderkerk aan de Amstel, had als kind niets met taal en las zelden. Hij wilde boer worden en volgde de lagere- en nadien de middelbare landbouwschool. Door omstandigheden spatte de droom van veehouder uiteen. "Ik ben toen de politie-opleiding in Amsterdam gaan volgen. Daar leerde ik mijn Veldhovense vrouw Tineke kennen en koos er in 2005 voor om in Veldhoven te gaan wonen".

Blogs

Goudriaan werd eerst wijkagent in Maarheze en Geldrop en werd dit jaar bevorderd tot operationeel expert wijkzorg in Eindhoven-Noord. "Tijdens mijn wijkagentschap leerde ik iemand kennen die blogs schreef. Dat wilde ik ook wel eens proberen!"

"Ik heb een behoorlijke fantasie en ben een echte beelddenker. Ik doe mijn ogen dicht en dan begint de film te lopen. Ik gebruik mijn kennis uit de praktijk, maar dan geromantiseerd. Het ontstaat gewoon, net als mijn gedichten. Daarom heb ik altijd een opschrijfboekje bij me." Een uitgever vinden leidde tot vele frustraties. ,,Mijn vader attendeerde me op uitgeverij Boekscout. Laagdrempeliger voor starters. Na het opsturen van het manuscript werd ik de andere dag al gebeld om bij een bijeenkomst te komen. Ik kreeg daar feedback en mocht meteen een contract tekenen! Ik was totaal 'flabbergasted'. Alles ging in een stroomversnelling en in no time had ik mijn boek in handen." Inmiddels is Goudriaan aan zijn tweede boek begonnen dat over een verkrachtingszaak, weer in Amsterdam, gaat.


Goudriaan heeft een open vrolijke kop met dromerige blauwe ogen. "Ik geniet van het leven maar als ik ga schrijven wordt alles zwart en verdrietig. Humor in een boek past niet bij mij. Misschien ontwikkelt zich dat nog. Ik moet volledig mijn fantasie loslaten...."

Reageer als eerste
Meer berichten