Jordhan Vroegh weet wat hij wil, klassiek balletdanser worden. FOTO: Bert Jansen.
Jordhan Vroegh weet wat hij wil, klassiek balletdanser worden. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen.

‘Er spelen echte professionals mee’

Algemeen

“Dansen en optreden vind ik het allerleukste wat er is”. Dat zegt Jordhan Vroegh uit Veldhoven. Hij is 9 jaar en vertelt over zijn sport, klassiek ballet.

VELDHOVEN - Dansen is zijn lust en zijn leven. Hij volgt dan ook al jaren dansles bij Dédé in Veldhoven. “Ook heb ik al veel musicals gedaan.”

Klassiek

Binnenkort maakt Jordhan Vroegh zijn opwachting in de Notenkraker van De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD). “Dat is een klassiek ballet. Ik speel daar het ondeugende jongetje Willem in. Ik doe heel veel goede dingen, zoals cadeautjes brengen, maar ik maak ook wel veel kapot. De pop van mijn zus gooi ik bijvoorbeeld kapot! Dat is niet zo netjes.”

Auditie

Zijn moeder zag de oproep om auditie te doen voor De Notenkraker. “Toen zijn we in Den Haag auditie gaan doen en werd ik uitgekozen om mee te spelen als Willem.”
Dat is inmiddels enkele maanden geleden. Vanaf oktober zijn de repetities begonnen. In Den Haag. “De repetities zijn op vrijdag en zaterdag. Niet elke week maar wel om de week. Meestal brengt mama mij op vrijdag daarnaartoe.”
Omdat het heen en weer rijden best veel tijd kost, blijft Jordhan in een gastgezin slapen. “Omdat het op vrijdagavond en zaterdag overdag is. En dan wordt het ook niet te laat. Op zaterdag na de training komen ze me weer ophalen.”

Droom

Het verhaal van de Notenkraker is een klassieker. Het jonge adellijke meisje Amalia van Wassenaar gaat op Kerstavond met haar familie naar de mis in de Grote Kerk. Tijdens de preek valt ze klokslag twaalf uur in slaap. Als ze wakker wordt is haar familie verdwenen en wordt ze bedreigd door enge muizen, ratten en de angstaanjagende Rattenkoning. Haar Notenkrakerpop komt haar te hulp maar ook hij ontkomt, net als haar broertje Willem, niet aan de gruweldaden. Gelukkig weet haar oom Unico de nachtmerrie om te zetten in een droom waarin de ‘Notenkraker’ in een jonge prins verandert en de Suikerfee mensen uit alle hoeken van de wereld laat dansen.


Niet netjes

“Er spelen echte professionals mee. Dat wil ik ook graag worden, professioneel balletdanser. Ik wil graag naar het Koninklijk Conservatorium om de dansopleiding te doen. Dan heb je per dag 4 uur school en 4 uur dans. Dan kan je het pas echt goed leren.”
Ambitie genoeg en voor nu heeft Jordhan Vroegh al een grote rol te pakken. Van maandag 25 tot en met donderdag 28 december is De Notenkraker te zien in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.