Poul de Gier, alias Betweter, stopt met zijn column in het Veldhovens Weekblad. De lezers zullen hem missen. FOTO: Bert Jansen.
Poul de Gier, alias Betweter, stopt met zijn column in het Veldhovens Weekblad. De lezers zullen hem missen. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen.

Bedankt, beste lieve Betweter!

Algemeen

“Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan en ga met enige weemoed afscheid nemen.” Aan het woord Poul de Gier. Als dé Betweter van het Veldhovens Weekblad heeft hij voor de laatste keer zijn pen in de inkt gedoopt.

VELDHOVEN - In 1997 is Poul de Gier, het alter ego van De Betweter, begonnen met schrijven voor de Ahrenberger. “Ik was destijds net met pensioen en wilde mee blijven draaien in het leven. Ik heb me toen meteen opgegeven als vrijwilliger voor uiteenlopende activiteiten. Daarbij heb ik verschillende bestuurlijke functies vervuld zoals bij de Wereldwinkel en me ingezet voor vluchtelingen. Jarenlang ben ik secretaris geweest voor stichting Kwahu-Ghana. Inmiddels is de stichting opgeheven en zijn we met de laatste afwikkelingen bezig.”

Oproep

Naast het vrijwilligerswerk had Poul de Gier een grote interesse in schrijven en Veldhoven. “Toen er een oproep verscheen in de Ahrenberger met de vraag voor een correspondent, heb ik me meteen aangemeld. 2 dagen later was ik aangenomen en ging ik als correspondent op stap.”

Op pad

De Gier heeft een brede interesse en vindt het nog altijd prachtig om op pad te gaan. “De verschillende verhalen bij mensen thuis, bij verenigingen en allerlei perikelen op politiek gebied... Dat heb ik ruim 10 jaar volgehouden, het verwoorden van wat mensen mij vertelden. Op zeker moment dacht ik, dat ik zelf ook wel wat te vertellen had.”

Spontaan

Na een kort gesprek met de toenmalige eindredacteur kan hij die rol gaan vervullen, als columnist Betweter! “Die naam kwam spontaan bij me op. Niet dat ik dingen beter zou weten, maar wel dat ik als columnist ergens mijn mening over kon geven. En dat heb ik vanaf oktober 2000 gedaan. In totaal 870 columns.”

Klein

In de beginjaren weet bijna niemand wie de Betweter was. “Dat heb ik een hele tijd volgehouden, maar op een gegeven moment komt zoiets toch uit. Wat dat betreft is Veldhoven klein als je over het Veldhovense schrijft. Dan valt het allemaal wel te herleiden, mensen leggen de link met het verhaal van de Betweter en Poul de Gier als ze mijn column lazen.”

Eigen weg

Poul de Gier krijgt zowel positieve als negatieve reacties op zijn columns. “Een hele enkele keer viel het verkeerd als ik iets geschreven had. Vaak had dat te maken met politiek gevoelige onderwerpen waarbij je te maken had met voor- en tegenstanders. Maar daar heb ik me nooit door laten leiden. Ik ben altijd mijn eigen weg gegaan.”

Buurman P.

Hij lacht als hij zegt dat hij zich nooit heeft laten leiden door voor- en tegenstanders. “Niet helemaal waar... Ik heb veel geschreven over buurman Piet, later omgedoopt tot buurman P. Vaak maakten we een praatje en als het interessant werd dat zei hij steevast: Maar dat moet je niet in de krant zetten. Uiteraard was dat wel de bedoeling.”