Logo veldhovensweekblad.nl


Robin Schattefor: 'De Alchemist  mijn favoriet omdat ik er veel zaken van mezelf in herken.' (Foto:  Willem Binnendijk).
Robin Schattefor: 'De Alchemist mijn favoriet omdat ik er veel zaken van mezelf in herken.' (Foto: Willem Binnendijk).

'Levensgeluk ligt binnen handbereik'

Naam: Robin Schattefor
Leeftijd: 58 jaar
Woonplaats: Veldhoven
Beroep: Management coach en sales trainer

Wat is jouw beslissende boek (jouw ultieme favoriet) en waarom?
Mijn beslissende boek is 'De Alchemist' van Paulo Coelho. Het boek gaat over Santiago, een Andalusische schaapsherder die de wereld onderzoekt en zijn dromen achterna gaat op zoek naar de waarheid en geluk. Uiteindelijk komt hij erachter dat zijn echte geluk in het dorpje lag van waaruit hij vertrok. Dit boek is mijn favoriet omdat ik er veel zaken van mezelf in herken. Ik hou ook van reizen en heb drie jaar in Andalusië gewoond. Verder was ik ook mijn halve leven in verre uithoeken van de wereld op zoek naar mijn levensgeluk maar vond het dichtbij.

Hoe luidt de eerste zin uit jouw beslissende boek?
"De Alchemist pakte een boek dat iemand in de karavaan bij zich had."

Hoe ben je bij jouw beslissende boek gekomen?
Als coach en trainer help ik mensen zowel hun werk als privéleven te spiegelen en erachter te komen waar hun geluk ligt. Ik geef ze dan vaak de raad dit boek te lenen bij de bieb. We bespreken het daarna en hun inzichten vergroten zich enorm. Ook 'Le Petit Prince' gebruik ik regelmatig als metafoor.

Welke passage is jou het meest bijgebleven?
Waar je schat ligt, daar zal ook je hart zijn. Vele mensen zijn op zoek gegaan naar verre landen en knappe vrouwen, zonder zich iets aan te trekken van de opvattingen en vooroordelen van hun tijdgenoten. Hij sprak voortdurend over reizen, ontdekkingen, boeken en grote veranderingen. Totdat zijn hart hem influisterde: "Let op de plaats waar je huilt, want daar ligt je schat, daar ben je thuis."
Dat bleek later in het boek zijn eigen startpunt, zijn woonplek te zijn.

Heeft het beslissende boek bij jou geleid tot nieuwe inzichten en zo ja, welke?
Vaak dolen mensen jaren rond, schijnbaar verloren op deze wereld op zoek naar hun ultieme geluk. De plek waar je hart zich bevindt, de passie en jouw levensgeluk, ligt vaak binnen handbereik maar velen hebben dat niet door.

Aan wie zou je dit boek aanbevelen?
Aan iedereen die op zoek is naar een beter bestaan, een andere baan of een betere versie van zichzelf. We zijn allemaal op zoek naar geluk, positiviteit, reduceren stress via mindfullness en yoga. Geluk zit in de kleine dingen, in geven en elkaar onbaatzuchtig helpen, in minder social media gebruik maar gewoon praten met elkaar, in minder multitasken maar je focussen op éen ding: je passie en waar je hart sneller van gaat kloppen.

Wat lees je verder graag?
'De ondraaglijke lichtheid' van het bestaan van Milan Kundera is mijn andere topboek.
Verder lees ik graag Mulisch, Grunberg, A.F.th. van der Heijden, de vroegere werken van Connie Palmen en biografieën over Ché Guevara, Steve Biko, Nelson Mandela. 'Knielen op een bed van violen' vond ik ook erg goed.

Waar let je op wanneer je boeken uitzoekt?
Ik lees de achterkant van het boek, lees recensies en weet welke genres me het meeste aanspreken.

Reageer als eerste
Meer berichten