Logo veldhovensweekblad.nl


Anette Redegeld neemt na 7 jaar afscheid als directeur van museum 't Oude Slot. (Foto: Bert Jansen).
Anette Redegeld neemt na 7 jaar afscheid als directeur van museum 't Oude Slot. (Foto: Bert Jansen).

''t Oude Slot blijft bijzondere plek'

"In 2010 ben ik hier directeur geworden en ik was meteen verliefd op deze plek." Annette Redegeld blikt vol vuur en passie terug op de zeven jaren dat ze directeur was van Museum 't Oude Slot in Veldhoven. Per 1 september stopt ze met deze functie en wordt ze beleidsadviseur cultuur en toerisme voor de gemeente Veldhoven.

VELDHOVEN - "Het leukste vond ik altijd als ik hoorde: 'Wat een aangename verrassing is dit!' Mensen zijn tegenwoordig op zoek naar plekken van rust: wij hébben zo'n plek!" 't Oude Slot is het enige Rijksmonument in het bezit van de gemeente Veldhoven. Redegeld: "Er is veel bezuinigd maar de gemeente ondersteunt en waardeert ons en heeft de waarde van dit erfgoed onderschreven, daar ben ik heel blij mee."
Voor haar directeurschap van 't Oude Slot was Redegeld beleidsmedewerker cultuur van de gemeente Veldhoven. "Ik was dus al bekend met het museum, maar wel van een relatieve afstand. Toen ik gevraagd werd voor deze functie vond ik dat een uitdagende beslissing, maar ook een hele kluif." Haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht zorgde voor de nodige know how.

Bijzondere plek

"Er is een nieuwe cultuurnota en het museum krijgt hier mee te maken, daar ben ik heel content mee. Erfgoed is heel belangrijk. Naarmate mensen ouder worden gaan ze meer zoeken naar hun verleden. Ik vind het altijd zo leuk als hier opa's en oma's vertellend tegen hun kleinkinderen rondlopen. We organiseren hier veel en de mensen zien ondertussen wat voor een bijzondere plek het hier is. Als het zo uitkomt leid ik ook zelf hier rond, maar we kunnen allemaal ons verhaal vertellen."

Vrijwilligers

Met 'ons' duidt Redegeld ook op de grote groep van 50 vrijwilligers zonder wie het voortbestaan van 't Oude Slot niet mogelijk zou zijn. Redegeld: "We hebben geen moeite om ze te vinden en proberen de talenten van mensen boven water te krijgen. Dat maakt het zo leuk. Sommige vrijwilligers werken hier al zo'n 10 à 15 jaar! Iemand kwam hier op 16-jarige leeftijd als maatschappelijk stagiair en is hier gewoon blijven hangen, daar word ik zó blij van. Dat is onschatbaar kapitaal."
Gevraagd naar wat haar meest bijzondere herinnering uit die 7 jaren is antwoordt ze: "De expositie 'Van Steen tot Staal' uit 2015. Voor mij belichaamde deze expositie perfect wat ik heb willen bereiken met het museum: een wisselwerking tussen beeldende kunst en erfgoed waarbij functie en inhoud optimaal belicht zijn. De tentoonstelling was opgezet in samenwerking met zes andere musea en instellingen uit de regio en toonde bijlen vanaf de prehistorie tot en met de hedendaagse Amerikaanse design bijl en bijlen als onderwerp in de kunst. De samenwerking met de collega musea vond ik bijzonder stimulerend en inspirerend. Op deze expositie kijk ik persoonlijk met het meeste plezier en trots terug!" Annette Redegeld mag met recht trots zijn op de 7 jaar verbetering en grote groei die 't Oude Slot heeft doorgemaakt onder haar bezielende leiding.

reageer als eerste
Meer berichten