Mohamed Baaker is superblij met zijn kapsalon achter de Kromstaat, aan de Kerkweg 1D. FOTO: Jurgen van Hoof.
Mohamed Baaker is superblij met zijn kapsalon achter de Kromstaat, aan de Kerkweg 1D. FOTO: Jurgen van Hoof. Foto: Jurgen van Hoof.

‘In Syrië was ik ook kapper...’

Algemeen

Naam?
“Mohamed Baaker.”

Geboortedatum?
“26 april 1990.”

Woont in Veldhoven in:
“Heel graag zouden we in Veldhoven komen wonen, maar nu woon ik sinds 3 jaar met mijn vrouw Rachad, dochter Maria en zoon Jod in Luyksgestel. Jod is in Veldhoven in het MMC geboren.”

Wat is jouw favoriete plekje in Veldhoven?
“Mijn favoriete plekje is de gezellige winkelstraat, de Kromstraat. Daar doe ik ook boodschappen voor mijn kapsalon aan de Kerkweg, vlak achter Kromstraat.”

Waarom is dit voor jou jouw favoriete plekje?
“Ik ben zo blij dat ik weer kan knippen en in Veldhoven vind ik het heel gezellig. De mensen zijn gezellig, hier. Vanaf mijn 14e jaar ben ik al kapper. Dat was in Syrië, waar ik vandaan kom, een plaatsje aan de grens met Turkije. Syrië is een heel mooi land, waar het heel goed om te leven was. Er kwamen ook veel vakantiegangers naar Syrië. Maar we moesten vluchten, vanwege de oorlog. We zijn met een gedeelte van de familie eerst naar Egypte gevlucht, en via nog een aantal landen kwamen we in het AZC in Ter Apel terecht. Daarna via Baxhem en Arnhem naar Luyksgestel.”

Kom je hier vaak?
“Ik kom hier elke dag, behalve op zondag.”

Neem je ook weleens iemand mee naar deze plek?
“Mijn broer, die in Weert woont, is er nu. De bedoeling is dat hij ook in mijn zaak komt werken.”

Wil je zelf nog iets anders kwijt over jouw favoriete plekje?

“Het is hier echt gezellig in Veldhoven. Vooral hier bij de Kromstraat. Ik mag de mensen graag, ze zijn aardig. Voordat ik deze kapsalon overnam, afgelopen november, knipte ik in de Kruisstraat in Eindhoven. Maar ik vond het te druk voor de klanten: ik wil hen namelijk verwennen met een kopje koffie en de tijd nemen. Elkaar leren kennen. Je moet geduld hebben, maar ik heb de taal snel geleerd. Je moet ook niet binnen blijven zitten, want dan gebeurt er niks.”