Jan van Poppel: 'Ik kom op veel plaatsen en ken bijna alle knelpunten.' FOTO: Bert Jansen.
Jan van Poppel: 'Ik kom op veel plaatsen en ken bijna alle knelpunten.' FOTO: Bert Jansen.

‘Alle nodige info, komt uit de wijk’

Algemeen

Een wijkagent is verantwoordelijk voor de politiezorg binnen zijn of haar wijk. Binnen Veldhoven-dorp en de Pegbroeken aldaar, bevindt zich het werkgebied van Jan van Poppel.

VELDHOVEN - Wijkagent Jan van Poppel: “Vaak ben ik het eerste aanspreekpunt in de wijk waar het draait om leefbaarheid en veiligheid”, begint wijkagent Jan van Poppel, die verder zegt dat het voor hem belangrijk is te weten wat er in een wijk leeft. “Alle info die ik nodig heb, komt uit de wijk. Ik kom op veel plaatsen en ken bijna alle knelpunten. Plekken, waar criminelen zich vaak ophouden of waar regelmatig drugs wordt verhandeld. Maar ook de plekken waar de hangjongeren zich ophouden en overlast veroorzaken.”

Partners

Jan van Poppel legt uit dat dit slechts een klein gedeelte is van zijn rol als wijkagent. “Voor het overgrote deel houd ik me bezig met preventie en voorlichting en dat doe ik samen met een hele hoop partners. Daar vallen onder andere de gemeente Veldhoven onder evenals hulpverleners, scholen, woningbouwverenigingen, bewoners, buurtverenigingen. Iedereen die woont en werkt binnen mijn wijken maakt deel uit van dit partnerschap.”
Regelmatig gaat hij als wijkagent door de wijk voor een wijkschouw. “Dat maakt deel uit van het buurtpreventieproject. Daarbij let je op bepaalde situaties waarbij bijvoorbeeld makkelijk een inbraak kan worden gepleegd. Kliko’s voor de poort, onvoldoende verlichting, bergingen die niet zijn afgesloten. Allemaal gemakkelijk voor iemand die iets wil komen halen. Als we daar met zijn allen een beetje op letten zal het nog niet helemaal voorkomen kunnen worden, maar het maakt wel moeilijker om ergens binnen te komen.”

Sociale kant

Het werk van een wijkagent heeft een grote sociale kant. “Allereerst en daarmee het belangrijkste, is het ervaren van veiligheid in je eigen woonomgeving. Iedereen moet prettig en veilig kunnen leven. Mensen die dit niet zo ervaren kunnen daarvoor bij hun wijkagent terecht. Dat kan door allerlei omstandigheden zo aanvoelen; belangrijk is om dit aan te geven.”
Jan van Poppel zegt dat het goed is om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. “Wat voor jou aanvoelt als onveilig of overlast, kan voor degene die het ‘veroorzaakt’ een andere beleving zijn. Met elkaar in gesprek gaan is de juiste manier om elkaar te vinden en proberen rekening te houden met elkaar. Ik moet er wel eens aan te pas komen, maar de beste manier is om zelf het contact goed te houden.”

Wie contact wil met zijn eigen wijkagent kan dit aangeven via 0900-8844 of via www.politie.nl