Kerstmannen uit alle hoeken van de wereld komen ieder jaar samen in het Zweedse gedeelte van Lapland. Derde van links, op de achtergrond, is Stefan Veroude uit Netersel. Hij won de wedstrijd drie keer.
Kerstmannen uit alle hoeken van de wereld komen ieder jaar samen in het Zweedse gedeelte van Lapland. Derde van links, op de achtergrond, is Stefan Veroude uit Netersel. Hij won de wedstrijd drie keer. Foto: Ties Cleven

Stefan is beste kerstman ter wereld

Algemeen

Zodra hij op de afgesproken locatie arriveert, zit Stefan Veroude uit Netersel in zijn rol. Om de stap die hij zet, tikt hij met zijn houten staf de grond aan. Het toont aan hoe serieus Veroude zijn hobby, het spelen van kerstman, neemt. Hobby, passie, tijdelijk was het zelfs zijn bron van inkomsten. Veroude werd namelijk drie keer verkozen tot Beste Kerstman van de Wereld. Naar aanleiding daarvan toerde hij de wereld over. Als kerstman.

REGIO - Toch houdt hij helemaal niet zo van kerst, geeft hij toe. Het waren meer de passies voor acteren en reizen, door met name koude landen, die hem tot het kerstmanschap brachten. “Daarvoor moet je terug naar de zomer van 2010. Toen was ik met mijn vriend aan het backpacken door Lapland”, vertelt de inwoner van Netersel. “We leerden een Nederlander kennen die daar werkte en woonde. Ik vertelde over mijn passie voor acteren.” Van het een kwam het ander. Een halfjaar later belde dezelfde Nederlander Veroude op. “Hij werkte bij de VVV die het jaarlijkse wk kerstman organiseert. Ze zochten nog naar een Nederlandse deelnemer. Scandinavië, Rusland, tal van Aziatische landen, Australië en Colombia deden bijvoorbeeld al mee, maar wij nog nooit.” Hij ging. “Ik kreeg alles betaald, dus waarom niet?”
Dat eerste jaar had Veroude iets bijzonders bedacht. Hij ging als Sinterklaas. “Dat is de Nederlandse traditie hè, dus dat leek me wel opvallend. Maar hoewel het heel gezellig was, niemand snapte dat.” Een jaar later, in 2011, probeerde hij het opnieuw. Niets werd aan het toeval over gelaten. Om meer in de rol van kerstman te kruipen kwam hij tien kilo aan, hij leerde een Zweeds kerstlied en trainde de spellen. Want daar hangt veel van af tijdens het toernooi: boom versieren, zingen, slee rijden, lassowerpen, rendier rijden. “Uiteindelijk won ik. En het jaar erna dus opnieuw.”
Beide keren hebben geleid tot tal van schnabbel reisjes. “Voor marketingopdrachten ben ik als kerstman in elk continent geweest. Het raarste was Australië. Ik hoefde niet eens door de douane, een reporter viel flauw tegenover me, ik zong met Michael Bublé, en werd ontvangen in een zaal waar de weken ervoor nog Oprah Winfrey en Barack Obama zaten. En je krijgt er zoveel geld voor. Kerst leeft daar veel meer dan hier. In Australië is de kerstman de koning.”
De laatste titel was in 2015. “Maar dat leverde al een stuk minder aandacht op. Het avontuur was er snel van af en ik ga niet hetzelfde trucje opnieuw doen. Daarom is mijn carrière als kerstman nu min of meer voorbij.” Nu is Veroude bezig als producent voor televisie en theater. “Een kerstfilm maken zou ooit dus wel leuk zijn.”