Het jaar 2017 kon niet beter worden voor Hans van Hout. FOTO: Jurgen van Hoof.
Het jaar 2017 kon niet beter worden voor Hans van Hout. FOTO: Jurgen van Hoof. Foto: Jurgen van Hoof

‘Ik greep er net naast in 2017’

Algemeen

Het jaar 2017 kon niet beter worden voor Hans van Hout. Deze genomineerde ‘Barebow’-schutter van vereniging handboogschieten VZOD Zeelst gaat niet bij de pakken neerzitten als het bij een nominatie voor sportman van het jaar blijft tijdens het Sportgala in Veldhoven. Integendeel: tijdens een pittig 5-daags toernooi in het plaatsje Hohegeiss in Duitsland, grijpt deze 66-jarige, sportieve knoest zijn titel EK Barebow veldschieten.

VELDHOVEN - Terugblikkend op 2017 kan Van Hout niet anders zeggen dan dat hij een fantastisch jaar heeft gehad. De nominatie voor sportman van het jaar was eind 2016 al ‘in the pocket’, omdat Hans voor de 13e keer de titel NK Veldschieten op zijn naam mocht schrijven. “Toch is de uiteindelijke uitslag natuurlijk spannend, want dat blijft geheim tot de avond van het Veldhovense Sportgala zelf. Vorig jaar greep ik er dus net naast, maar nu staat de teller inmiddels op 15 keer NK Veldschieten”, aldus Van Hout.

Europees Kampioen

Tijdens de EK Veldschieten in Hohegeiss, wordt Hans Europees Kampioen in 2017. Van Hout: “Jongere mensen raadden me af, daar aan deel te nemen. Het was heel pittig en de kwalificatie-eisen zijn heel hoog in Nederland. Je moet al een vierde plaats hebben veroverd om je te kunnen kwalificeren. Maar ik heb het gehaald! De afstanden zijn variabel en liggen tussen de 6 en 73,5 meter. En dan die afstanden berg op en af lopen, dat is toch andere koek dan in Nederland!”

Individuele sport

“Naast het feit dat dit een individuele sport is, ben je toch ook bezig in clubverband, dat maakt het extra leuk. De sportploeg van het jaar 2016 was ons team dat aan ‘compound’ schieten doet. ‘Barebow’, wat ik beoefen, betekent ‘kale boog’ en er zitten geen toeters of bellen aan, zoals je dat bijvoorbeeld bij ‘recurve’ weer wel hebt. Zo zijn er diverse mogelijkheden voor elke leeftijd vanaf ongeveer 10 jaar”, aldus Van Hout vol passie voor deze sport. “Ik mag hier dan ook graag lesgeven.”