Logo veldhovensweekblad.nl


Ger de Wind: 'Door in de familie geschiedenis te duiken kwamen allerlei emoties bovendrijven.' (Foto: Bert Jansen)
Ger de Wind: 'Door in de familie geschiedenis te duiken kwamen allerlei emoties bovendrijven.' (Foto: Bert Jansen)

Weemoedige en boze verhalen

"Van jongs af aan had ik de droom om schrijver te worden." Ger de Wind (85) vertelt over zijn droom die uitgekomen is; zijn boek Weemoedige en Boze verhalen van een oude man."

Het boek 'Weemoedige en Boze verhalen van een oude man' bestaat uit een aantal korte verhalen. "Allemaal gebaseerd op stukjes familiegeschiedenis. De verschillende verhalen zijn soms ingrijpend, soms aangrijpend, soms droevig maar er staan evenzoveel vrolijke verhalen in." De grootouders van Ger waren van Joods. "Ook mijn vader was Joods opgevoed. In 1928 in vader in Eindhoven komen wonen, heeft meegebouwd aan De Witte Dame, trouwde met mijn moeder en werd Katholiek."

Zijn grootvader heeft hij slechts een keer gezien. "Hij is in de oorlog in Auschwitz vermoord dus ik ken hem alleen van de verhalen die over hem verteld zijn." Ger de Wind heeft altijd schrijver willen worden maar het is anders gelopen in zijn werkzame leven.

"Ik kon goed leren en haalde uitmuntende cijfers op school. Ik heb op het Gemeentekijk Lyceum gezeten en wilde graag verder studeren maar thuis hadden we geen geld. Dus daar heb ik vanaf moeten zien en ben bij Philips gaan werken, op het NatLab. Ik heb aan het begin gestaan van de Mega-chip en de fabriek geleid. Maar ook aan mijn tijd bij Philips kwam een einde met operatie Centurion." In deze ontslaggolf kon ik met een goede regeling met pensioen. Na mijn pensionering ben ik me toe gaan leggen op het schrijven; ben lid geworden bij schrijversclub Explanade en heb jaren aan familiegeschiedenis tot boekvorm gemaakt."

Vijf generaties

Deze boeken waren vooral bestemd voor het gezin. "Er waren zoveel mooie en wonderlijke verhalen binnen onze familie geschiedenis waarvan iedereen zei dat deze niet verloren mochten gaan. Dat is het boek Weemoedige en Boze verhalen van een oude man geworden. Perikelen uit het leven van vijf generaties De Wind." In twee jaar heeft hij zijn boek geschreven en uitgebracht bij boek-scout. Zijn droom heeft hij waargemaakt. "Ik ben vooral dankbaar dat ik dat op mijn leeftijd nog allemaal mee mag maken. Vanuit alle hoeken krijg ik uitsluitend lovende woorden over hoe ik alles heb beschreven", zegt Ger de Wind.

Emoties

Het optekenen van zijn verhaal heeft Ger de Wind niet geheel onberoerd gelaten. Met name de oorlogservaringen van zijn vader nemen hem tot op de dag van vandaag nog steeds in beslag. "Door in de familie geschiedenis te duiken kwamen allerlei emoties bovendrijven en die zijn goed tot uiting gekomen in mijn boek. Boosheid door Auschwitz, mensen vermoord om het geloof. Mijn vader is daar aan ontsnapt doordat hij niet was bijgeschreven in de synagoge waardoor hij niet geregistreerd stond als Joods. Later is hij Katholiek geworden om met mijn moeder te mogen trouwen dus er was echt geen link meer naar het Joodse. Hij heeft wel moeten meemaken dat zijn familie werd uitgemoord. Onmenselijk toch?".

Reageer als eerste
Meer berichten