Rie van de Bergh en Jack de Waard zijn rond de 90 jaar en behoren tot de inspirerende vrijwilligers van SWOVE. FOTO: Picasa.
Rie van de Bergh en Jack de Waard zijn rond de 90 jaar en behoren tot de inspirerende vrijwilligers van SWOVE. FOTO: Picasa. Foto: Picasa

De vele vrijwilligers van SWOVE

Algemeen

Poul de Gier

75% is ouder dan 65

Wat het leven brengt weet niemand, maar de kans dat de ouderdom met gebreken komt is niet ondenkbaar. Het mooie in Veldhoven is nu dat nog vieve ouderen zich inzetten voor hun leeftijdsgenoten die het wat minder hebben getroffen. En dat onder de bezielende leiding van medewerkers van SWOVE, de organisatie die ‘ondersteunend en verbindend’ al jarenlang voor ouderen bezig is.

VELDHOVEN - In totaal zijn er bij SWOVE ongeveer 210 vrijwilligers actief en 75% daarvan zijn boven de 65. Die laatsten zeggen altijd: “Actief blijven tot op hoge leeftijd geeft energie en de dankbaarheid die je er voor terug krijgt doet je goed.

Maaltijdverzorging

Rie van de Bergh en Jack de Waard zijn rond de 90 jaar en zij behoren tot de inspirerende vrijwilligers van SWOVE, die regelmatig op het eetpunt in het Rundgraafpark te vinden zijn. Ze zijn gastvrouw en gastheer. Nee, koken doen ze niet. Iedere dag worden de maaltijden door catering Content gebracht. Het uitserveren daarvan, daarvoor zetten beiden zich in. Een hartelijke ontvangst en gezelligheid bieden aan de eetgasten, dat is hun werk. Rie van de Bergh doet dat al 15 jaar en Jack de Waard zo’n jaar of 7.

Thuisbezorging

Naast het eetpunt in het Rundgrafpark, wordt er onder begeleiding van in totaal 57 gastvrouwen en gastheren ook nog gezellig gegeten in De Ligt, d’n Bond en Huize Sele. Bovendien krijgen daarnaast veel ouderen voor wie het moeilijk of ondoenlijk is om te koken, hun maaltijd alle werkdagen gewoon thuisbezorgd. Rond de 15 vrijwillige chauffeurs verzorgen 5 maaltijdroutes, waardoor deze ouderen in alle wijken bereikt kunnen worden.

Samen de dag door

Wie beperkingen heeft en daarom niet meer gemakkelijk kan meedoen aan de vele bestaande ontmoetingsactiviteiten in Veldhoven, daaraan biedt SWOVE een sterk alternatief, namelijk ‘Samen de dag door’. Dat is een laagdrempelige dagopvang voor kwetsbare, thuiswonende ouderen. Die dagopvang ontlast de mantelzorgers, maar is in de eerste plaats een plezierige onderbreking van de dagelijkse gang van zaken voor de deelnemers. De 9 groepen van maximaal 8 deelnemers worden zo door 28 vrijwilligers samen de dag door geleid. Dat betekent dat er van 09.30 tot 13.30 uur allerlei leuke en ontspannende activiteiten worden ondernomen zoals wandelen, knutselen, spelletjes spelen en - heel erg belangrijk - samen lunchen.

Veldhopper

Maar liefst 30 vrouwen en mannen hebben een cursus gevolgd over de omgang met kwetsbare ouderen. Dat is nodig, omdat ze de opdracht en taak hebben om deze ouderen, die dus geen gebruik meer kunnen maken van de normale mogelijkheden, per auto te vervoeren.
Deze vrijwilligers, die overigens met hun eigen auto rijden, helpen hun passagiers niet alleen in en uit het voertuig, maar zorgen er ook voor dat ze de veilig van huis kunnen. Dat doen ze door bijvoorbeeld te controleren of de huisdeur wel is afgesloten en of ze alle benodigde attributen bij zich hebben. En daarna begint de reis. Dankzij de vele enthousiaste vrijwilligers van SWOVE.