De familie Yuen van restaurant Mei Wah. FOTO: Ad Adriaans.
De familie Yuen van restaurant Mei Wah. FOTO: Ad Adriaans. Foto: Ad Adriaans

‘Hier kwamen veel bekende voetballers’

Algemeen

Ad Adriaans

50 jaar een begrip: Mei Wah

Veel Veldhovenaren hebben wel eens Chinees eten gehaald bij Mei Wah. Deze maand viert het restaurant het 50-jarig bestaan.

VELDHOVEN - Al een halve eeuw is Chinees restaurant Mei Wah gevestigd aan de Burgemeester van Hoofflaan. De opa van Piet Yuen (48) begint in 1965 aan de Leenderweg in Eindhoven restaurant Mei Wah. Omdat er dan niet voor alledrie zijn zonen werk is, begint de vader van Piet als 25-jarige onder dezelfde naam in 1968 een Chinees restaurant in Veldhoven. Meneer Jan, zoals hij vaak genoemd wordt, is inmiddels 75 jaar. Zoon Piet trekt er inmiddels de kar maar zijn ouders zijn nog dagelijks in hun Veldhovense restaurant aanwezig.

Bekende voetballers

Sinds de start in 1968 heeft de familie de omgeving flink zien veranderen. “Alleen Piet Hoevenaars zit hier iets langer dan wij”, weet dochter Yilan. De familie ziet intussen van de vaste klanten uit de beginperiode de 3e generatie al aanschuiven. “Mei Wah levert kwaliteit en is daardoor ook iets duurder dan gemiddeld”, weet Piet Yuen. In de afhaalruimte hangt een foto met daarop de voormalige PSV-voetballer Romario. “Hier kwamen veel bekende voetballers. De Koreaan Jung-moo Huh was begin jaren ‘80 een goede ambassadeur voor ons. Hij adviseerde zijn teamgenoten van PSV om bij meneer Jan te gaan eten”, zegt hij met een lach.

Wat lekkers

Na de eeuwwisseling ziet de familie de opkomst van onder meer wokrestaurants. “Veel klanten probeerden de wok, maar ze kwamen letterlijk en figuurlijk terug van het met een bord in de rij staan. Bij ons voelen ze zich thuis”, zegt neef Ben. 25 jaar geleden begon hij in de bediening, nu is hij gastheer in het restaurant. Hij kent de vaste klanten door en door. “Sommigen vragen niet eens naar de kaart. Maak maar wat lekkers”, krijg ik dan te horen.

Visjes tellen

De aquaria met prachtige vissen zijn in de zaak niet te missen. “Dat is de hobby van mijn vader. Het is een beetje het visitekaartje van Mei Wah. Als we gaan verbouwen, zeggen de klanten altijd dat de aquaria moeten blijven”, vertelt Piet. Ook kinderen zijn er gek op. “Ze tellen de visjes”, ziet neef Ben regelmatig.                

Dankbaar

Hoewel babi pangang het meest populaire gerecht is, blijft de familie trouw aan de authentieke Chinese gerechten. “We gebruiken ook steeds meer verse vissoorten. Die stomen we waardoor voedingsstoffen en smaak meer behouden blijven”, zegt Piet Yuen die steeds op zoek is naar nieuwe belevingen. Zo staan op de ronde tafels digitale displays waarop de gast een deel van de gerechten kan zien. Ook wordt gebruik gemaakt van droogijs dat een bijzonder leuk rookeffect creëert in een drankje.
“Vijftig jaar zijn we hier al succesvol. Daarvoor zijn we onze klanten heel dankbaar”, besluit vader Jan.