De Goede Doelen ATB-tocht  door de mooie en afwisselende bossen van Riethoven, Eersel en Knegsel. FOTO: Goede Doelen ATB-tocht.
De Goede Doelen ATB-tocht door de mooie en afwisselende bossen van Riethoven, Eersel en Knegsel. FOTO: Goede Doelen ATB-tocht.

Goede Doelen ATB-tocht in Eersel

Algemeen

Van de redactie

De jaarlijkse Goede Doelen ATB-tocht is op zondag 23 december in Eersel. Deelnemers kunnen starten tussen 09.00 en 10.00 uur bij Kampeerboerderij de Molenvelden, Molenveld 10 -12 in Eersel. De af te leggen afstanden van de mountainbiketocht zijn 10, 25, 35 of 45 kilometerm door de mooie en afwisselende bossen van Riethoven, Eersel en Knegsel.

EERSEL - Het inschrijfgeld voor de Goede doelen ATB-tocht is 4,00 euro. Harry Colsters, oprichter van deze tocht, weet hierover te vertellen: “De volledige opbrengst van de ATB-tocht wordt geschonken aan het goede doel, dit jaar de NCFS, de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.”
Voor dit goede doel is overigens gekozen, omdat één van de leden van de organiserende ‘vriendenclub’ deze erfelijke en nog altijd levensbedreigende ziekte heeft.

Wat is CF?

Cystic Fibrosis - in de volksmond vaak CF of taaislijmziekte genoemd - is helaas nog steeds een ongeneeslijke, erfelijke ziekte. Op dit moment zijn er ongeveer 1.500 mensen met CF in Nederland, waarvan maar liefst 650 kinderen. De levensverwachting is ongeveer 40 jaar.
Veel en intensief sporten is een uiterst belangrijk onderdeel van de behandeling van CF, ook een fietstocht kan daar een bijdrage aan leveren.

Onderzoek

Het totaal aan ingezamelde geld met de Goede Doelen ATB-tocht is bestemd voor onderzoek naar nieuwe medicijnen voor CF. Ongeveer de helft van de CF-patiënten heeft de meest voorkomende mutatie binnen CF en daarvoor is onlangs Orkambi beschikbaar gekomen. Dit geheel nieuwe medicijn pakt voor het eerst niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak van de ziekte aan en geeft zicht op een langer en beter leven.
Voor de andere helft van de CF-patiënten met andere mutaties is meer onderzoek nodig voor hetzelfde soort medicatie. Dit kost tijd. En geld. De NCFS heeft zich als doel gesteld, dat binnen 5 jaar dit soort medicijnen voor vrijwel álle mensen met CF beschikbaar moeten zijn. Zodat CF een chronische ziekte is waaraan mensen niet meer overlijden.

Financieel bijdragen

Wie graag financieel bijdragen wil aan de NCFS, maar niet kandeelnemen aan de ATB-tocht, die kan een bijdrage overmaken aan https://acties.ncfs.nl/actie/mtb. Ook is het mogelijk om op zondag 23 december bij de kampeerboerderij CF-aapjes te kopen voor 8,00 euro per stuk. De (wasbare) apen zijn geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar.