Anja Verberne:
Anja Verberne: "Praten lost 80 procent van de gevallen op." FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

Anja Verberne houdt de lijntjes kort

Algemeen

Hannie Bettgens

Wijkagent heeft vinger aan de pols

“Het is gewoon kei leuk werk, klaar.” Wijkagent Anja Verberne vertelt over haar werk als wijkagent in Veldhoven.

VELDHOVEN - Vanaf 2010 is Anja Verberne wijkagent en vertegenwoordigt de wijken Zonderwijk en ‘t Look. Recent is daar Zilverackers bijgekomen. “Mensen kunnen mij voor van alles benaderen. Dat maakt mijn werk aantrekkelijk. Het echte contact in de wijk, het aanwezig zijn.” Verberne vertelt dat ze ook meldingen rijdt. “Een ongeval, inbraak, geluidsoverlast, als er een melding binnenkomt, dan ga je er naartoe. Ik leg het verschil in werkzaamheden altijd uit: Het rijden van een melding is als het plakken van een pleister, met mijn werk in de wijk heb ik tijd om verbanden te leggen.”

Preventie

“Een groot gedeelte van het werk bestaat uit buurtpreventie. Dan lopen we met een groepje door de buurt en kijken of er situaties zijn die aandacht behoeven. Dan komt het wel eens voor dat ik bij mensen binnen stap die nietsvermoedend tv zitten te kijken! Natuurlijk maak ik me wel bekend door te roepen dat ik politie ben voordat ik daadwerkelijk binnen stap. Mensen schrikken zich dan vaak een ongeluk. Tja, als ik al zo gemakkelijk binnen kan wandelen, dan kun je nagaan hoe iemand zijn slag kan slaan met kwade bedoelingen. Een fiets meenemen uit een schuur is binnen een paar tellen gebeurd.” Dat maakt Verberne geregeld mee, dat ze nazorg moet geven als er in een woning is ingebroken. “Mensen krijgen daar echt serieuze problemen door. Het is heel wat dat er iemand op je persoonlijke plek, waar je je veilig voelt, is binnengedrongen. Helemaal voorkomen kan je dat niet, je kunt het inbrekers wel moeilijker maken.”

Verberne zegt dat ze met vele partners samenwerkt. “Specialistische teams of woningstichting, te veel om op te noemen. De lijntjes zijn kort.” Doordat ze veel in de wijk is, wordt ze aangesproken over van alles. “Vermoedens dat het niet goed gaat met iemand, overlastmeldingen van geluid, vuurwerk of hangjongeren. In de meeste gevallen is een goed gesprek al voldoende om tot een goed resultaat te komen. “Vaak is dat de juiste keus, een waarschuwing is soms genoeg waar het gaat om stalken of pesten. Praten lost 80% van de gevallen op.” Het werk kan emotioneel heel zwaar zijn. “Dat je bij mensen aan moet bellen voor een slecht nieuws gesprek of bij een dodelijk ongeval bent geweest. Daarna het omschakelen waarbij die zware emoties nog door je lijf gieren. Je blijft mens.” In de jaren dat ze bij de politie werkt draagt ze het digitale tijdperk een warm hart toe. “Vroeger met de typemachine, als je een tikfoutje had gemaakt, moest je opnieuw beginnen. Ook de enorme database waar we over beschikken maakt het werk gemakkelijker tegenover het opzoeken in papieren dossiers.”


Elke wijkagent is te bereiken via 0900-8844 of via www.politie.nl dmv van een terugbelverzoek.