IVN-cursus over de sterren begint woensdag 8 januari 2020. FOTO: Jan Koeman.
IVN-cursus over de sterren begint woensdag 8 januari 2020. FOTO: Jan Koeman.

Met IVN lezen wat in de sterren geschreven staat...

Algemeen

Altijd al willen weten waar het prachtige wintersterrenbeeld Orion aan de hemel staat? En ook waar de Poolster en andere sterren en sterrenbeelden? Dan is de sterrencursus die het IVN zonder meer aan te bevelen.

VALKENSWAARD/VELDHOVEN - De IVN-sterrencurus begint woensdag 8 januari 2020. Deze cursus, bedoeld voor mensen die wat meer van de sterrenwereld willen weten, probeert op een zeer begrijpelijke wijze de complexiteit van de sterrenhemel, de bewegingen van de hemellichamen en de processen in de kosmos uit te leggen. Veel tijd zal besteed worden aan het zich oriënteren en waarnemen van de sterrenhemel.

Onderwerpen

De cursus kent 5 lesavonden waarvan 1 avond in Asten, te weten voor een bezoek aan de Jan Paagman Sterrenwacht met het indrukwekkende Pieterse Planetarium. Verder komen de volgende onderwerpen aan bod in de cursus:
- diverse hemellichamen,
- naamgeving van sterren,
- de dierenriem,
- de levensgang van sterren,
- rode reuzen,
- witte dwergen,
- neutronensterren,
- zwarte Gaten,
- werken met de sterrenkaart,
- wanneer is welke planeet waar te zien,
- diverse app’s en computerprogramma’s voor sterren- hemel-simulatie.

Data en kosten

De lesavonden van de IVN-sterrencursus zijn woensdag 8, 15, 22 en 29 januari en 5 februari. Op laatstgenoemde datum staat het bezoek aan Asten op het programma.
De cursustijden zijn telkens van 19.45 tot 22.15 uur.
De cursus wordt gegeven in het IVN gebouw van de afdeling Valkenswaard (Bosstraat 25, 5553 CK Valkenswaard).
De cursusgelden bedragen 27,50 euro voor leden en 32,50 euro voor niet-leden. Deze prijs is inclusief syllabus, sterrenkaart, bezoek aan de Sterrenwacht en Planetarium in Asten, alsook koffie en thee tijdens de cursusavonden.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze interessante en boeiende cursus, alsook voor het aanmelden als cursist, kunt u contact opnemen met IVN-medewerker Emile Weijters

040 2075670)
e1000acmw@gmail.com.