Heerlijk meezingen in stampvolle tent op De Plaatse. FOTO: Ruud Borremans.
Heerlijk meezingen in stampvolle tent op De Plaatse. FOTO: Ruud Borremans.

Veldhovens meezingfeest voor iedereen

Algemeen

Mireille Camps

Voorbereidingen in volle gang

Terwijl mensen op dit moment druk bezig zijn met het bedenken van het kerstmenu, het versieren van de kerstboom en het uitnodigen van familie en vrienden, zijn de voorbereidingen voor Echt Veldhovenz Luidkeels weer in volle gang. Het zeer succesvolle meezingspektakel is 21 februari, de vrijdagavond vóór carnaval 2020, toe aan zijn eerste lustrum, iets waar de muzikale initiatiefnemers, Ad Vialle en Gerard Coppens, zich 5 jaar geleden nog geen voorstelling bij konden maken.

VELDHOVEN - Zomaar begonnen als een uitprobeersel om op de vrijdagavond vóór carnaval extra leven in de brouwerij te krijgen, is Echt Veldhovenz Luidkeels uitgemond in een meezingfeest dat zijn weerga niet kent. Vialle en Coppens blijven herhalen: “Echt Veldhovenz Luidkeels is een meezingfeest voor iedereen en hoewel het daags voor carnaval plaatsvindt, is het per definitie géén carnavalsactiviteit! Aan dat concept blijven we dan ook echt vasthouden. Het ís en blijft een meezingfeest, met een knipoog naar carnaval, waarbij in de pauze het Rommelgats Baoske bekend zal worden gemaakt.”

Frank Sinatra

Volgens Vialle en Coppens is het geen enkele moeite om een koor en orkest samen te stellen. Vialle: “Muzikanten en koorleden van voorgaande edities krijgen jaarlijks een uitnodiging om zich in te schrijven en wat blijkt... Bijna iedereen doet weer mee! Aan solisten is er geen gebrek en elk jaar na afloop van de avond komt direct de vraag of er volgend jaar weer een editie zal plaatsvinden. Met meteen erachteraan: ‘En mag ik dan ook weer meedoen?’ Maar… Soms kom je bij toeval ook mensen tegen die leuk en mooi kunnen zingen. Zo heeft zich dit jaar een bijzondere zanger gemeld, die een lied van Frank Sinatra ten gehore zal brengen.”

Playlist

Vanwege het feit dat in een korte periode veel muziek en tekst ingestudeerd moet worden, worden elk jaar enkele liedjes van voorgaande jaren van de playlist aangevuld met nieuw repertoire. Coppens: “2020 is het jaar dat Nederland officieel 75 jaar is bevrijd dus is goed om hier door middel van een paar songs even stil bij te staan.”
“En… Toeval of niet, maar de playlist wordt in oktober zo’n beetje samengesteld en wat blijkt... Enkele gekozen liedjes blijken later voor te komen in de Top van Beste liedjes van Nederland’!

Roll Over

Veldhovens Muziekkorps (waar Vialle en Coppens lid van zijn), Nova Borgers (Singshop) en Theater de Schalm hebben de handen ineen geslagen voor een rock & roll programma op zaterdag 31 oktober 2020 in De Schalm. Vialle: “Inmiddels hebben een groot aantal auditanten zich al hiervoor ingeschreven. Tijdens Echt Veldhovenz Luidkeels zal ook de aftrap plaatsvinden voor de kaartverkoop van Roll Over Veldhoven. Bezoekers van Echt Veldhovenz Luidkeels en liefhebbers van meezingen krijgt de primeur om deze kaarten te kopen.”