Maandag en dinsdag voor kerst krijgen de bezoekers een uitgebreide brunch voorgeschoteld. FOTO: Ad Adriaans.
Maandag en dinsdag voor kerst krijgen de bezoekers een uitgebreide brunch voorgeschoteld. FOTO: Ad Adriaans. Foto: ad

2e thuis voor Veldhovense ouderen

Algemeen

Ad Adriaans

Dagbesteding De Taag

5 jaar geleden schrijven Patricia en Rob Pastoor hun Dagbesteding De Taag in bij de Kamer van Koophandel. In maart vieren ze het 1e lustrum met de bezoekers. “Het is de beste beslissing die we ooit genomen hebben.”

VELDHOVEN - Om meer voor de mensen te kunnen betekenen dan in een grote dagbesteding, begint Patricia Pastoor in 2015 met kleinschalige dagbesteding in haar eigen woning. “Echte aandacht voor iedereen. Onze slogan is dan ook: een tweede thuis voor ouderen in Veldhoven.”
Samen met haar man Rob en 2 vrijwilligers ontvangt ze in maart 2015 de eerste bezoeker. “Binnen enkele maanden zaten we vol met 6 bezoekers. Mensen die een vorm van beginnende dementie hebben. Het is de beste beslissing die we ooit genomen hebben. Rob en ik vormen samen een fijne combinatie. Ook onze bezoekers zien Rob graag.”

Keuzes

Het succes noodzaakt haar om vol voor de dagbesteding te gaan, dus zegt ze haar baan per 1 augustus 2015 op en er wordt vergunning aangevraagd om uit te breiden. “De gemeente stond er heel positief tegenover. Wij waren toen de eerste kleine zelfstandige dagbesteding in een woonwijk in Veldhoven.”
De buurt had geen bezwaar, enkele buurtbewoners halen zelfs als vrijwilligers bezoekers thuis op. “De mannelijke bezoekers vonden het geweldig om de verbouwing te volgen. In augustus 2016 namen we de uitbreiding feestelijk in gebruik. Sindsdien hebben we 2 ruimtes waardoor er verschillende keuzemogelijkheden zijn aan activiteiten.”
Dat kunnen creatieve activiteiten zijn, maar ook bakken, yoga, wandelen of kegelen. De dames vinden vooral het creatieve leuk, de mannen houden meer van een geheugenoefening en klassieke muziek. Ook hondje Suus zorgt voor het nodige vertier.

Warm bad

Vanaf de start is de dagbesteding 4 dagen open. “De 5e dag hebben we hard nodig voor de administratieve rompslomp. De druk wordt de komende jaren alleen maar hoger”, verwacht Rob Pastoor. Gaandeweg krijgt het echtpaar er met Silvia, Karen en Lonneke 3 collega’s bij; ze vormen een gemotiveerd team. Bezoekers worden altijd opgehaald en weer naar huis gebracht. “Dat is een bewuste keuze. Zo zien we ook of er thuis iets speelt.”
Dat de bezoekers de dagbesteding als een warm bad ervaren, blijkt wel uit een onlangs gehouden tevredenheidsonderzoek onder de mantelzorgers. “Dat leverde een score van 9,5 op. Eén persoon wilde een 10 geven, maar dat kon niet. ‘Alleen Onze Lieve Heer krijgt een 10’, zei hij”, vertelt Patricia Pastoor met een lach.

Naar een idee van Silvia werken de bezoekers nu aan een glazen kerstboompje. Maandag en dinsdag voor kerst krijgen de bezoekers een uitgebreide brunch voorgeschoteld en genieten ze van gezellige live muziek. Eerste en Tweede kerstdag neemt het echtpaar Patricia en Rob Pastoor eventjes vrijaf.